Причини падіння української валюти та перспективи її стабілізації

Гривня продовжує падіння. Після незначного зміцнення курсу, 10 січня міжбанківський валютний ринок закрився котуваннями 27,05-27,25 грн/$. Офіційний курс НБУ на середу – 27,18 грн/$.

Новий рік гривня зустріла девальвацією. Бар’єр у 27 грн/$ міжбанківський ринок подолав 28 грудня 2016 року у зв’язку з різдвяними вихідними в США і Європі, а також великими внутрішніми бюджетними витратами. У проміжку між новорічними та різдвяними вихідними (4-6 січня) курс тримався в діапазоні 26,60-26,67 грн/$ і 27,05-27,25 грн/$. У вівторок Нацбанк послабив гривню на 74 копійки і вийшов на ринок з аукціоном. Регулятор продав $ 51 млн в середньому по 27,1396 грн, в результаті долар до кінця дня на міжбанку втратив 5 копійок.

Це вже не перша в цьому році спроба НБУ регулювати валютні коливання. Через надлишок валюти на ринку минулого тижня Нацбанк провів три аукціони і купив 94,6 млн євро для поповнення золотовалютних резервів.

Чому виникли коливання? Опитані експерти вважають, що причина чергового подорожчання долара – затяжні вихідні та активізація імпортерів. На ринок як і раніше продовжують впливати свята. Стримана ділова активність призводить до зниження пропозиції валюти на міжбанку, через що формується дисбаланс. При цьому, курсові орієнтири більшості учасників ринку з кінця минулого року вже могли бути наближені до бюджетних показників 27,2 грн/$. 

“Знаходження поблизу цього рівня не призводить до активізації продавців, в той час як покупці мають деякі побоювання перед докапіталізацію Приватбанку”, – говорить Андрій Шевчишин, старший аналітик Forex Club.

Динаміка курсу

Підвищення курсу також міг спровокувати потік гривневої ліквідності, який Міністерство фінансів направило на ринок напередодні вихідних.

“Частка торгівлі з РФ в експортно-імпортних операціях значно скоротилася, період різдвяних канікул на Заході дає ринку нульові надходження, але наш міжбанк продовжує працювати, – пояснює Віталій Шапран, член виконкому УТФА. – Після закінчення свят долар до гривні трохи впав через накопичення обсягу обов’язкового продажу валюти експортерами, а потім знову почав зростати оскільки до нового року вся гривнева ліквідність була перероблена ринком”.

Компанії протягом останніх тижнів 2016 року одержали відшкодування ПДВ на суму 12,5 млрд грн, заявляв раніше заступник глави Нацбанку Олег Чурій.

“В цілому фундаментальних передумов для коливань курсу гривні немає”, – стверджував Чурій перед самим Новим роком.

Курс продажу валюти на готівковому ринку досяг 28 грн/$. Цей сегмент ринку продовжує жити спекулятивними очікуваннями і підвищеним попитом через націоналізацію ПриватБанку. 

“У передсвяткові періоди традиційно зростає пропозиція валюти, населення її продає. Після свят попит відновився, а на девальваційні очікування як і раніше впливають побоювання емісії, необхідної для Приватбанку”, – говорить Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі.

28-30 грудня Мінфін випустив ОВДП на 177 млрд грн. Пізніше стало відомо, що Національна комісія з цінних паперів провела реєстрацію випуску акцій ПриватБанку на загальну суму 116,8 млрд грн. В НБУ вплив націоналізації на коливання курсу заперечували.

Чи варто чекати зміцнення гривні? 

Динаміка курсу в середньостроковій перспективі традиційно буде залежати від активності НБУ, соціально-політичної ситуації, траншей МВФ, а також зовнішніх умов. 

“Думаю протягом тижня – двох НБУ зможе загнати курс до позначки нижче 27 -27,1 грн/$, а готівковий ринок повернеться в діапазон 27 -27,5 грн/$ яким він був в новорічні свята”, – вважає Шапран.

Для готівкового ринку в короткостроковій і середньостроковій перспективі зниження нижче курсу 27 грн/$ виглядає малоймовірним.

“Такий сценарій вимагає одномоментного збігу кількох позитивних чинників, – каже Шевчишин. – Головним з них виступає готівкова ліквідність і позитивна економічна ситуація, в тому числі зовнішній сприятливий фон”.

Позитивний ефект на зміцнення гривні може справити скасування пенсійного збору з валютообмінних операцій. Відповідний закон почав діяти з 1 січня 2017 року. 

“Скасування валютного збору призведе до перетоку значної частини покупців і продавців валюти з чорного ринку в банківський сектор, а це, в свою чергу, призведе до стабілізації валютного ринку і зменшення його волатильності”, – говорить Іосуб.

Христина Болотова для ЛІГА.net