Скандал у Росії – у московські лікарні постачають ліки за завищеними цінами

Скандал навколо закупівель ліків для московських медичних установ, схоже, набирає обертів. Як стало відомо, в ньому згадується ім’я заступника мера Москви Леоніда Печатнікова. 

Раніше ЗМі вже писали про конфлікт, з якого все почалося. У столиці у 62-й лікарні відібрали статус автономного установи та привласнили бюджетний. У зв’язку з цим лікарня втратила права закуповувати ліки самостійно, головлікар медустанови був звільнений після того, як не погодився з таким рішенням.

Він заявив, що департамент охорони здоров’я закуповує ліки за вищими цінами. ЗМІ провели розслідування і з’ясували, що, дійсно, в аукціонах часто бере участь одна компанія, з якою потім укладаються контракти на поставку ліків за початковою ціною. Однак, якщо в тендері конкурує ще хтось, то вартість препаратів знижується в рази.

Як виявилося, найчастіше контракти дістаються маловідомим фірмам в той час, як на московському ринку представлені практично всі найбільші федеральні фармацевтичні компанії

Повідомляється, що найчастіше угоди дістаються таким організаціям, як «Фармадіс», «Тагор», «Езра» і «Аквіста». Ці фірми пов’язані з представниками «Європейського медичного центру» або партнерами даної організації. У минулому році дані фірми отримали угоди на суму, яка составлят близько тридцяти відсотків від усіх закупівель ліків, здійснюваних департаментом охорони здоров’я. 

При цьому наголошується, що раніше в EMC працював заступник мера Москви Леонід Печатников.

Нагадаємо, на прикінці минулого року в столиці вибухнув скандал. Одна з лікарень не погодилася з рішенням Департаменту охорони здоров’я. Воно забороняло медустанові купувати потрібні препарати своїми силами. У лікарні заявили, що вони купують ліки за нижчими цінами, ніж це роблять чиновники.

Зате в Україні запрацювала система державних закупівель “Прозоро”. За цим посиланням http://tender.uub.com.ua/tender/instruktsiya-prozorro докладна інструкція по роботі із системою, як для замовників так і постачальників.