Українська влада бореться з корупцією повільно: проект резолюції ПАРЄ

ПАРЄ стурбована тим, що в Україні жоден з гучних скандалів досі не завершився належним судовим вироком для корупціонерів. Українську владу закликають поквапитися, пише DW.

Під час зимової сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка відкрилася в понеділок, 23 січня, у Страсбурзі, на розгляд депутатів буде винесено проект резолюції “Функціонування демократичних інститутів в Україні”. Доповідь та відповідну резолюцію представлятимуть доповідачі з українського питання від моніторингового комітету ПАРЄ: іспанець від групи лібералів Джорді Шукла та німець від Європейської народної партії Аксель Фішер.

У тексті доповідачі віддають належне масштабам законодавчих змін, необхідних для проведення реформ, які були зроблені Верховної Радою за останні два з половиною роки, і закликають українську владу швидше втілювати їх у життя.

Проте “розгалужена корупція” в Україні продовжує залишатися однією з головних проблем, наголошують представники моніторингового комітету. 

“Затяжна відсутність конкретного прогресу” в антикорупційній боротьбі, а саме – судових переслідувань та тюремних строків корупціонерам – “може потенційно зменшити ефект амбіційних реформ влади і, зрештою, підірвати громадську довіру у політичну та юридичну систему в цілому”, – говориться в тексті. 

“Асамблея стурбована тим, що темп боротьби з корупцією занадто повільний, а конкретні результати – дуже обмежені”, – констатується в проекті резолюції. 

Її автори також зауважують: політичні й економічні інтереси представників влади в Україні тісно переплетені між собою, що негативно впливає на громадську думку і може нашкодити боротьбі з корупцією.

Ефективно виявляти хабарників у владі – завдання антикорупційного прокурора. Тому проект резолюції містить заклик до української влади “забезпечити спеціального антикорупційного прокурора достатніми ресурсами для виконання його завдань, включно з відкриттям його представництв у всіх регіонах країни”. 

У документі також наголошується, що вирішальним для боротьби з корупціонерами в Україні є створення спеціалізованого антикорупційного суду.

Дебати та голосування депутатів ПАРЄ щодо проекту резолюції “Функціонування демократичних інститутів в Україні” заплановані на 25 січня