Україна залишилась “частково вільною країною”, – Freedom House

Без категорії

Україна потрапила в розділ “частково вільних країн” в рейтингу “Свобода у світі-2017” Freedom House.

Про це сказав директор представництва Freedom House в Україні Метью Шааф у вівторок в Києві, передає “Інетрфакс-Україна“.

“У рейтингу “Свободи у світі-2017″ в Німеччині рейтинг України залишився такий же – 3 бали. І країна залишилася в категорії частково вільної”, – сказав він.

У своєму звіті організація констатує, що початок 2016 року ознаменувався продовженням внутрішньополітичного протистояння в країні.

Freedom House відзначає, що уряд Арсенія Яценюка досяг прогресу в реформуванні газового і банківського секторів, уряд Бориса Гройсмана продовжив реформування енергетичного сектора, що дозволило скоротити можливості для корупції, а також були прийняті зміни до законодавства в частині судової реформи.

“Не дивлячись на це, протягом року інші заходи по боротьбі з корупцією просувалися низькими темпами”, – йдеться в огляді до звіту.

Шааф зазначив, що після загибелі в Києві журналіста Павла Шеремета з’явилася серйозна стурбованість станом безпеки і свободи журналістів.

У ньому також зазначається, що в 2016 році переселенці з Криму і Донбасу як і раніше стикалися з труднощами в отриманні доступу до державних послуг, а за станом на кінець року ситуації з розробкою законодавчої бази і проведенням майбутніх виборів в підконтрольних бойовикам регіонах так і залишилися невизначеними.

“Українська влада не дуже просунулася в питанні виконання вимог, висунутих їй українським суспільством і міжнародним співтовариством в розслідуванні і покарання за злочини, вчинені в останні місяці правління Віктора Януковича в кінці 2013 – на початку 2014 років, в тому числі в проведенні розслідування і покарання за вбивства протестувальників”, – сказано в огляді.