Археологічний мікс: періоди, епохи, культури

15 лютого в Житомирському обласному краєзнавчому музеї спільно з Інститутом археології НАН України відбулось відкриття виставки «Археологічний мікс: періоди, епохи, культури», що буде діяти впродовж десяти днів. 

На виставці висвітлюються певні історичні періоди розвитку Волині ти Житомира. Починаючи від кам’яної доби до пізнього середньовіччя. Велику кількість зразків матеріальної культури України, а також матеріали досліджень, що проводились Інститутом археології під керівництвом А.В. Петраускаса.

За словами директора Житомирського обласного краєзнавчого музею Романа Носова назва «археологічний мікс» пояснюється тим, що у виставці поєднанні різні епохи, різні культури, різні часові проміжки. На презентації можна побачити предмети, що зберігаються у фондових колекціях, а також знахідки виявленні у 2012 році під час закладання фундаменту майбутнього музею.

«Наша мета акцентувати увагу на предметах давнини. Як усім відомо давні часи і переважна частина середньовічних часів у писемних джерелах взагалі не висвітлювалась, або висвітлювалась недостатньо. Тому археологічні предмети які ви сьогодні бачите є єдиним і дуже важливим джерелом для вивчення історії минулого нашого краю». – зауважив старший співробітник музею Олександр Тарабукін.

Також працівники музею вшанували словом відомих археологів України, що заклали основу для розвитку вивчення різноманітних старожитностей рідного краю та розвитку музею. Серед них Яроцький Я.В. – перший завідувач музею Товариства дослідників Волині, Гамченко С.С. – завідувач Волинського науково-дослідного музею, Місяць В.О. – археолог і пам’яткоохоронець.

Сумарна кількість експонатів представлених на виставці підрахована не була, але це лише невелика частина того, що вони мають. За словами працівників 500-600 артефактів включно.

Пам’ятки що були знайдені у 2016 році передані в Київський інститут археології для подальшого вивчення та оцінки їхньої значимості для історії Житомира.

Юлія Мелень, Анастасія Олійник

Інші новини та акціії компаній Житомира дізнавайтесь також на http://1552.com.ua/

Інші новини та акціії компаній Житомира дізнавайтесь також на http://1552.com.ua/