Через міську раду відключають посеред зими від енергоносіїв 10 ПТУ Житомира

Професійно-технологічні заклади Житомира, в матеріальну базу яких входять навчальні приміщення, виробничі цехи, гуртожитки, де проживають студенти та працівники цих закладів з малолітніми дітьми, можуть сьогодні залишитися без світла, тепла і води.

Попередження про відключення від електроенергії 13 лютого від Обленерго надійшло на адресу професійно-технічних навчальних закладів Житомира.

Про це Репортеру повідомили в одному з професійно-технічних закладів міста.

Причина загрози вимкнення – несплата коштів – заборгованість 2 місяці.

Причина заборгованості – непрофінансованість міською радою, відсутність кошторису на здійснення оплат – усіх – не тільки електроенергії, а й харчування дітям-сиротам, стипендії, комунальні послуги, заробітна плата, нарахування на заробітну плату.

Училищам наданий кошторис по субвенції тільки на оплату праці викладачів загальноосвітніх предметів.

“У нас була інспекція праці на перевірці щодо заборгованості по заробітній платі, написали, що порушення виникло з вини Житомирської міської ради.

Діти в гуртожитках залишаться без світла, без тепла, без води, навчальний заклад зупинить свою роботу, зривається повністю навчальний та виробничий процес. 

Бюджетний кодекс, 77 стаття зобов’язує органи, які займаються фінансуванням бюджетних установ першочергово здійснювати фінансування бюджетних установ по заробітній платі, стипендіям, комунальним та іншим захищеним статтям.

Порушується Конституція України, стаття 115-та Кодексу Законів “Про працю”, Закон України “Про Професійно-технічну освіту”, право учнів на освіту, електроенергію, воду, тепло в гуртожитках в зимовий період” – повідомили Репортеру працівники одного з професійних закладів міста.