​День святого Валентина 1

Це свято відзначається 14-го лютого у досить багатьох країнах. Офіційно воно існує вже близько 16 століть.

Існує легенда, що свято бере свій початок ще з Давнього Риму. У ті давні часи, ще за імператора Клавдія II Готського, жив християнський священик Валентин. Імператор був войовничо настроєною людиною. Він вважав, що сім’я та будь які стосунки заважають його воїнам, тому заборонив їм одружуватися. Валентин не зважав на цю заборону і продовжував вінчати тих, хто цього хотів. Таємно, звичайно. Хоча він і був щасливий за тих, кого вінчав, але себе почував нещасним, адже не мав своєї коханої. 

Імператор згодом дізнався про цей ганебний вчинок свого священика та ув’язнив його. У в’язниці чоловік познайомився із дочкою наглядача, Юлією. На жаль, вона була спіпою. Але це не заважало Валентину закохатися в дівчину. Він зцілив її, допоміг стати зрячою. Перед смертю він написав Юлії записку, де зізнався у коханні. Дівчина прочитала листа, але вже після його страти, яка відбулася 14 лютого. Приблизно з тих пір листівки, що пишуть у цей день для тих, кого люблять, стали називати валентинками.

У різних країнах по різному відзначають це свято. Наприклад: В Італії та Японії є традиція 14 лютого дарувати коханим щось солодке; у Німеччині взагалі вважають, що Валентин був покровителем психічно хворих, тому усі лікарні прикрашені чорними стрічками; у Польщі люди в цей день їдуть до Познані, де лежать мощі самого Святого Валентина.

В Україні в цей день закохані дарують один одному квіти, цукерки, валентинки. Зі святом усіх!

Юлія Ольшанська 


Читайте також: День Святого Валентина 2