До 2027 року Китай отримає статус країни з високим рівнем доходів

Аналітики банківського холдингу Morgan Stanley очікують, що вже до 2027 року Китай стане країною з високим рівнем доходів.

«Що нам очікувати від Китаю?». Зазначимо, що при збереженні досягнутих темпів процес трансформації китайської економіки призведе до того, що вже через 10 років Китай успішно уникне попадання в так звану «пастку середнього рівня доходів», доб’ється показників ВВП на душу населення в розмірі понад 12 500 доларів США і отримає статус товариства з високим рівнем доходів. ImageCMS – заработок на китайских товарах

У своїх прогнозах фінансові аналітики використовують досягнення Китаю у трансформації економіки, відображені в статистиці Світового банку. У 1985 році ВВП Китаю на душу населення становив лише 290 доларів США. За десять років до 1995 року ВВП подвоївся і склав 540 доларів на душу населення. До 2005 року ВВП зріс більш ніж втричі, досягнувши показника в 1 760 доларів США, і до 2015 року – збільшився вчетверо, склавши 8 100 доларів США на душу населення.

Відповідно, при продовженні країною курсу на розвиток високотехнологічного виробництва та підвищення обсягів внутрішнього споживання, до 2027 року ВВП КНР може скласти більше 12 500 доларів США на душу населення, що, за висловом Світового банку, є показником країн з високим рівнем доходів. В якості основних ризиків, які можуть перешкодити цьому процесу, аналітики Morgan Stanley вказують поки що зберігаючу надмірність промислового виробництва, необхідність реформ державних підприємств для врегулювання ситуації з кредитними заборгованостями, а також ризики протекціонізму на світовому ринку.

Проте одночасно з цим Morgan Stanley пропонує інвесторам, компаніям і політикам звернути увагу на успіх Китаю в переході від економіки, орієнтованої на експорт, до економіки, що розвивається за рахунок зростання внутрішнього споживання і галузей з більш високою доданою вартістю: від технологій і енергетики до охорони здоров’я, освіти і багато чого іншого.