Грузія отримала безвіз з ЄС

Рада ЄС ухвалила у понеділок, 27 лютого, положення про лібералізацію візового режиму для громадян Грузії. Про це повідомляє прес-служба ради, пише Тиждень.

“Ця угода зблизить народи Грузії та ЄС і сприятиме зміцненню туризму і ділових зв’язків”, – заявив міністр внутрішніх справ і національної безпеки головуючої в Раді ЄС Мальти Кармело Абела.

Тепер Рада ЄС та Європейський парламент повинні підписати прийняті правила. Текст потім буде опублікований в “Офіційному віснику” ЄС і вступить в силу через 20 днів одночасно з новим механізмом призупинення безвізового режиму.

Громадянам Грузії з біометричними паспортами більше не потрібна віза для поїздок в ЄС на термін до 90 днів в ділових, туристичних або сімейних цілях.

У документі наголошується, що ці правила не будуть застосовуватися Ірландії і Сполученого Королівства. Візовий режим з цими державами-членами союзу буде як і раніше здійснюватиметься з урахуванням їх національного законодавства.

Одночасно з рішенням щодо Грузії міністри країн-членів ЄС також остаточно схвалили новий механізм призупинення безвізових режимів для всіх третіх країн.

Нагадаємо, у Брюсселі 1 березня відбудеться церемонія підписання документів про надання безвізового режиму для Грузії і механізму призупинення дії безвізового режиму з третіми країнами.

Як відомо, для розблокування українського безвізу ЄС має остаточно схвалити “механізм призупинення”.

Відтак, у березні можна розраховувати на початок тріалогу щодо України (у випадку Грузії він забрав лише один день), в квітні – розгляд документа в Європарламенті, в травні – схвалення Радою ЄС.