Курили наші: Японія направила Росії ноту протесту

Японія направила Росії ноту протесту у зв’язку з присвоєнням російським урядом назв п’яти Курильських островів. Про це повідомляє у вівторок, 14 лютого, агентство Kyodo, інформує Тиждень.

Генеральний секретар японського кабміну Есіхіде Суга заявив, що такий крок викликає глибоке розчарування і суперечить позиції Японії.

При цьому прем’єр Японії сподівається, що інцидент не вплине на переговорний процес Японії і РФ щодо мирного договору щодо Курил.

«Саме наявність таких проблем підкреслює важливість вирішення територіального питання», – зазначив Суга.

У п’ятницю, 10 лютого, глава російського уряду Дмітрій Мєдвєдєв підписав розпорядження про присвоєння назв.

Нагадаємо, Росія і Японія обговорюють можливість укладення мирного договору між країнами. Лідери двох країн планують створити спільну господарську діяльність на південних Курильських островах.

Раніше міністр торгівлі, економіки і промисловості Японії Хіросіге Секо виключив можливість співпраці з Росією, що суперечить санкціям. Путін у свою чергу заявив, що санкції є перешкодою для переговорів з Японією щодо Курил. Водночас, Японія допускає можливість розміщення військових баз США на двох Курильських островах, якщо ті будуть передані Росією Токіо.