Моніторинг окупації: “Тиша” на Донбасі так і не настала

Моніторингова місія ОБСЄ фіксує зменшення обстрілів у зоні АТО на сході України, проте зазначає, що до повного припинення вогню і відведення озброєння від лінії розмежування ще далеко.

Про це йдеться у звіті СММ від 21 лютого, інформує Українська правда.

Станом на вечір 20 лютого місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій (370 проти 610 вибухів за попередню добу) та Луганській області. Проте на Луганщині СММ зафіксувала більшу кількість вибухів (20 проти 2 за попередню добу).

Також спостерігачі ОБСЄ помітили в окупованих бойовиками районах Луганської області декілька одиниць озброєння, розташованих із порушенням умов відведення. Так, недалеко від Луганська зафіксовані 7 танків, 2 протитанкові керовані ракети, 2 бойові машини піхоти, 2 протитанкові керовані ракетні комплекси, встановлені на БМП, а також 1 буксирувана гаубиця.

При цьому у підконтрольному урядові смт Желанне, що недалеко від Донецька СММ зафіксувала 6 протитанкових гармат “Рапіра”, що також є порушенням умов відведення.

“Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого та домовленість, досягнуту 15 лютого, сторони досі не надали вихідну інформацію на запит СММ щодо озброєння, яке підлягає відведенню, а також щодо розташування підрозділів і формувань”, – йдеться у звіті.