Навіщо Штайнмайєра зробили президентом Німеччини

Екс-міністр закордонних справ і колишній віце-канцлер Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр в неділю, 12 лютого, був обраний президентом ФРН. Країна отримала нового главу держави. Але з перегонів кандидатів на місце канцлера – вибори відбудуться у вересні 2017 року – вибув найбільш яскравий і сильний суперник Ангели Меркель. А канцлер, на відміну від президента, в Німеччині має реальної політичної владою.

Соціал-демократа Штайнмайєра часто називають “найпопулярнішим німецьким політиком”, і це підтверджують результати виборів: він отримав голоси 931 члена Федеральних зборів з 1239 взяли участь у голосуванні, куди входять депутати бундестагу і представники земельних парламентів. Це дозволило йому вже в першому турі беззастережно перемогти чотирьох суперників.

Штайнмаєр, якому в січні виповнився 61 рік, став дванадцятим по рахунку президентом Німеччини, змінивши на цій посаді 77-річного Йоахіма Гаука.

Штайнмаєр провів в політиці більше чверті століття. Він являє Соціал-демократичну партію (СДПН), в яку вступив в молодості ще солдатом бундесверу. Двічі, коли СДПН входила в правлячу “велику коаліцію” з блоком ХДС / ХСС, він отримував портфель міністра закордонних справ.

На посту глави МЗС Німеччини Штайнмаєр не раз заявляв про необхідність посилення взаємодії з Росією. Він виступав за скасування антиросійських санкцій і якнайшвидше повернення Росії до “Великої вісімки”.

У серпні 2016 року Штайнмайер заявив про необхідність укласти нову угоду з контролю за озброєннями в Європі, щоб уникнути чергового витка гонки озброєнь між Росією і НАТО. При цьому він послався на те, що Москва вже не раз закликала Північноатлантичний альянс до дискусії з приводу озброєнь в Європі.

У листопаді 2016 року блок ХДС / ХСС-СДПН висунув його своїм кандидатом на пост президента країни. З кінця січня на посаді міністра закордонних справ його змінив інший соціал-демократ – екс-міністр економіки і енергетики Німеччини Зігмар Габріель.

www.startstudy.com.ua – качественное обучение в Германии на английском языке. Получить профессиональное образование реально.