Найвищі пам’ятники світу

Пам’ятники – це предмети з минулого, які залишаються з нами на століття, тому людство, як правило, споруджує їх на честь вічних цінностей – свободи, миру, віри. Як не дивно, але ні Христос-Спаситель в Ріо-де-Жанейро, ні Статуя Свободи в Нью-Йорку – монументи, які зазвичай згадуються, коли заходить мова про найвищі статуях світу – не входять навіть до першої двадцятки рекордсменів по висотності.

Батьківщина мати

Масштаб амбіцій майбутньому спорудження в Волгограді задав Микита Хрущов, який зажадав, щоб проект «втер носа» американцям і став вище Статуї Свободи. Автори Батьківщини-Матері – скульптор Євген Вучетич і інженер Микола Нікітін – всерйоз сприйняли настанови Генерального секретаря і, що називається, переборщили: їх дітище не просто вище нью-йоркської Statue of Liberty, а набагато вище – 85 метрів проти 46!

Над Батьківщиною-Матір’ю працювали вісім років, і в 1967-му, в рік відкриття, вона виявилася найвищою в світі. Статуя, до речі, ніяк з постаментом не пов’язана – всы її вісім тисяч тонн стоять самі по собі. Цей вражаючий факт має і неприємну сторону – в останні роки відразу кілька фахівців заявили, що Батьківщина-Мати потребує термінової реставрації і навіть може впасти.

Статуя Свободи

Що до американського «суперника» Батьківщини-матері, Статуї Свободи, то вона дійсно поступилася дітищу Вучетича по частині висотності (сама статуя невелика – всього 46 метрів). А ось разом з п’єдесталом вона спрямовується увись на всі 93 метра. Якщо хто забув, Statue of Liberty подарували Штатам на сторіччя Декларації незалежності. Правда, ювілей стукнув в 1876 році, а статуя доїхала до Нью-Йорка тільки десять років потому – робота над монументом сильно затягнулася як через проблеми з грошима, так і з-за складності самого проекту. 

Ісус Христос

Найвідоміший пам’ятник Ісусу Христу – Cristo Redentor, той самий, що підноситься в Ріо-де-Жанейро. Статуя Христа-Спасителя включена в число семи нових чудес світу, проте за частиною висотності рекорди не б’є. Сама постать прагне вгору на 30 метрів, постамент «накидає» їй ще 8 метрів. Чи то справа ширина пам’ятника: Христос розкинув руки на 26 метрів, що робить статую здалеку схожою на гігантський хрест.

До підніжжя гори, на якій стоїть фігура, кожні двадцять хвилин курсує потяг, далі йде підйом в 220 ступенів – і ви біля самих ніг Ісуса. Всередині п’єдесталу дев’ять років тому запрацювала скромна каплиця, де проводяться служби, хрещення і весілля. Вийти заміж в такому місці – чи це не казка?

Предлагаем купить памятники из гранита от компании “Антик”. Качество гарантировано, а цены очень “демократичны”. Обращайтесь.