Поради лікарів щодо вибору настільної лампи

Останнім часом зір дітей погіршується ще в досить ранньому віці. Багато в чому це пов’язано з неправильно підібраним освітленням робочого місця. При недостатньому освітленні дитина змушена низько нахилятися для того, щоб розглянути текст в підручнику. У зв’язку з цим у малюків починає розвиватися короткозорість. Батьки помічають це далеко не відразу, за цей час хвороба починає прогресувати.

Офтальмологи рекомендують ретельно підходити до підбору освітлення робочого столу дитини. Особливо це стосується учнів початкових класів.

На робочому столі як дітей, так і дорослих обов’язково повинна бути встановлена настільна лампа. Причому вона повинна відповідати всім діючим санітарним нормам. Світильник повинен мати достатню потужність для того щоб висвітлити всю поверхню столу. При цьому очі дитини повинні бути захищені від прямого попадання променів.

При виборі конкретної моделі настільного освітлювального приладу необхідно звертати увагу на форму і колір плафонів. Найбільш підходящим варіантом стануть абажури трапецеподібні. Така конструкція дозволить рівномірно освітити стіл і не зашкодить очам. Яскравих кольорів слід уникати, так як вони будуть сильно відволікати увагу. Слід віддавати перевагу нейтральним відтінкам. Найкращим варіантом стануть абажури зеленого кольору. Саме таке світло буде заспокоювати дитину і дозволить йому зосередитися. 

Якщо ви вирішили придбати світильник з пластиковими плафонами, то необхідно стежити за тим щоб лампа не торкалася його стінок. В іншому випадку при тривалій роботі абажур може почати плавитися.

Важливим є і тип лампи, встановленої в світильнику. Краще віддати перевагу лампам з матового скла. Вони менш негативно впливають на зір. При цьому потужність лампи повинна бути не менше 100 Вт. При виборі світильника стежте за тим, щоб плафон повністю закривав лампу. Світло, що виходить від краю плафона, буде сліпити. Варто відмовитися від покупки світильників з люмінесцентними лампами. Вони дають мерехтливе світло, яке погано позначається на зорі дитини.