Послаблення санкцій проти ФСБ – вигода для Америки

Американським компаніям було дозволено взаємодіяти з ФСБ як з регулятором в галузі імпорту.

Мінфін США змінив порядок здійснення санкцій проти російської ФСБ через скарги Microsoft і Cisco, які не могли отримати необхідні документи для торгівлі з Росією через введення обмежень. Про це пише видання Financial Times, повідомляє ТСН з посиланням на РБК.

Експерти видання підкреслили, що схвалення відомством Генеральної ліцензії, згідно з якою американським компаніям було дозволено взаємодіяти з ФСБ як з регулятором в галузі імпорту до Росії криптографічних IT-продуктів, що було “звичайним регуляторним налаштуванням на користь американських підприємств, а не на користь Росії”.

“Усім потрібно зробити крок назад і зробити глибокий вдих, — сказав адвокат міжнародної торгівлі у Вашингтоні Дуг Якобсон. — Це не подарунок (президента США Дональда) Трампа (главі Росії Володимиру) Путіну”, — також зазначив він.

Видання додає, що ФСБ регламентує імпорт в україну товарів, пов’язаних з кібербезпекою. Таким чином, компанії, задіяні в цьому бізнесі, у багатьох випадках повинні отримати від Федеральної служби безпеки дозвіл перед ввезенням комп’ютерів, маршрутизаторів, програмного забезпечення та інших товарів.

“Американські компанії, такі як Microsoft і Cisco, а також торгово-промислові групи скаржилися в останні тижні, що санкції утримували їх від отримання необхідних документів для торгівлі з Росією”, — пишуть журналісти.

Таким чином, зміни санкцій щодо ФСБ дозволили підприємствам у США платити російській Федеральній службі безпеки за необхідні дозволи, однак продаж таких товарів ФСБ, як і раніше, заборонено, повідомляє газета.

Раніше повідомлялося, що американська влада ухвалила рішення змінити санкції щодо Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ РФ). За кількома винятками дозволяються “всі операції та дії” за участю ФСБ, які раніше були заборонені указами президента США 1 квітня 2015 року та 28 грудня 2016 року.