Реалії “трампономікі”: медовий місяць завершується

Нуріель Рубіні про те, чому тваринна радість корпоративного сектора США в осяжному для огляду майбутньому зміниться таким же тваринним страхом.

Коли Дональд Трамп був обраний президентом США, фондові ринки відреагували на це вражаючим ралі. У інвесторів почалося запаморочення від обіцянок Трампа – бюджетні стимули, дерегулювання у сфері енергетики, охорони здоров’я та фінансових послуг, різке зниження податків на корпорації, приватних осіб, нерухомість і доходи з капіталу. Однак чи зможуть реалії “трампономікі” підтримувати і далі зростання цін на акції?

Немає нічого дивного в тому, що корпорації та інвестори дуже зраділи. Така традиційна для республіканців економічна політика (з її заходами на стороні ринкової пропозиції в розрахунку на поступове поширення їх ефекту зверху вниз) в основному піде на користь корпораціям і багатим приватним особам, практично ніяк не допомагаючи створювати робочі місця або підвищувати доходи працівників в “синіх комірцях”. За даними незалежного Центру податкової політики, майже половина всіх вигод від пропонованого Трампом зниження податків дістанеться 1% людей з найвищим рівнем доходів.

Однак тваринна радість корпоративного сектора незабаром може поступитися місцем первісного страху: ринкове ралі вже починає видихатися, а медовий місяць Трампа з інвесторами, схоже, наближається до кінця. І для цього є кілька причин.

По-перше, очікування бюджетних стимулів штовхали вгору не тільки ціни на акції, вони викликали ще і зростання довгострокових процентних ставок, а це шкідливо для капітальних витрат і для галузей, чутливих до рівня процентних ставок, наприклад, для сектора нерухомості. Тим часом, зміцнення долара буде приводити до ліквідації багатьох робочих місць, які, як правило, займають працівники в “синіх комірцях”, що є виборчою базою Трампа. Президент зміг “врятувати” 1000 робочих місць в Індіані за допомогою погроз і умовлянь на адресу виробника кондиціонерів Carrier, однак те, що сталося після виборів зміцнення долара США може з часом привести до зникнення майже 400 тисяч робочих місць в промисловості.

Крім того, пакет бюджетних стимулів Трампа може виявитися в результаті набагато більшим, ніж це випливає з поточних ринкових оцінок. Як показав приклад президентів Рональда Рейгана і Джорджа Буша-молодшого, республіканці рідко виявляються в змозі встояти перед спокусою знизити податки (корпоративні, прибутковий та інші), навіть якщо у них немає можливості компенсувати доходи, що випадають бюджету і при цьому немає бажання скорочувати держвидатки. Якщо подібне станеться знову, вже при Трампі, тоді дефіцит бюджету буде штовхати вгору процентні ставки, а долар зміцниться ще сильніше, завдаючи шкоди економіці в довгостроковій перспективі.

Друга причина, яка спонукає інвесторів стримати свій ентузіазм, – привид інфляції. Економіка США вже близька до стану повної зайнятості, тому бюджетні стимули Трампа будуть більшою мірою сприяти зростанню інфляції, ніж зростанню економіки. В результаті, інфляція змусить навіть дуже м’який Федеральний резерв на чолі з Джанет Йеллен підвищувати процентні ставки раніше і швидше, ніж це сталося б у іншому випадку. Все це викличе подальше зростання довгострокових процентних ставок і вартості долара.

По-третє, подібна небажана суміш надмірно м’якої бюджетної політики з жорсткою монетарною політикою приведе до посилення фінансових умов, а це шкідливо для доходів “синіх комірців” і для перспектив зайнятості. Вже і так налаштована на протекціонізм, адміністрація Трампа буде змушена вживати додаткові протекціоністські заходи з метою зберегти підтримку робочих, тим самим, посилюючи гальмування економічного зростання і знижуючи прибутки корпорацій.

Якщо Трамп зайде зі своїм протекціонізмом занадто далеко, він, безсумнівно, почне торгові війни. І у торгових партнерів Америки не буде іншого вибору, окрім як відреагувати на американські обмеження імпорту введенням власних мит на експортні товари США. Протистояння в дусі “зуб за зуб, око за око” загальмує світове економічне зростання і завдасть шкоди економіці і ринків усіх країн. Тут варто нагадати, що прийнятий в 1930 році закон Смута-Хоулі про митний тариф спровокував глобальні торговельні війни, які погіршили Велику депресію.

По-четверте, судячи з дій Трампа, рівень втручання в економіку його адміністрації буде виходити за рамки традиційної політики протекціонізму. Трамп уже продемонстрував свою готовність перетворити зарубіжну діяльність компаній США в мішень: він загрожує їм введенням імпортних мит, публічно звинувачує їх в маніпулюванні цінами і вводить імміграційні обмеження, що утруднить залучення талановитих кадрів.

Лауреат Нобелівської премії з економіки Едмунд Фелпс назвав пряме втручання Трампа в роботу корпоративного сектора відлунням корпоративізму, що відрізняло нацистську Німеччину і фашистську Італію. Більш того, якби колишній президент Барак Обама вів себе по відношенню до корпоративного сектора так само, як себе веде Трамп, його б уже давно затаврували як комуніста; однак з якоїсь причини Трамп робить це, а корпоративна Америка стиснула хвіст між ніг.

По-п’яте, Трамп поставив під сумнів майбутнє американських військових альянсів, він почав загравати з американськими конкурентами, наприклад з Росією, і підсилює антагонізм у відносинах з важливими світовими державами, наприклад з Китаєм. Його безладна зовнішня політика лякає світових лідерів, транснаціональні корпорації і глобальні ринки в цілому.

Нарешті, Трамп може перейти до антикризових заходів, які лише погіршать становище. Наприклад, він і його радники вже робили усні заяви про плани ослаблення долара. Однак слова коштують не дорого: усні декларації з приводу майбутньої монетарної політики (так звані “операції відкритим ротом”) надають лише тимчасовий вплив на курс валют.

Це означає, що Трамп може перейти до більш радикальних і неортодоксальних методів. Під час виборчої кампанії він лаяв ФРС за зайву м’якість і за створення “фальшивої економіки”. Однак тепер він може піддатися спокусі і призначити таких нових членів до Ради керуючих ФРС, які будуть ще більш м’якими, ніж Йеллен (і менш незалежними), з метою стимулювати кредитування приватного сектора.

Якщо все це не спрацює, Трамп може в односторонньому порядку втрутитися і ослабити долар, або ж ввести контроль за рухом капіталу, щоб обмежить приплив капіталів, що зміцнюють долар. Ринки вже починають тривожитися, однак повномасштабна паніка стане можливою, коли в результаті цих протекціоністських заходів і безрозсудної, політизованої монетарної політики почнуться торгові і валютні війни, суперництво в сфері контролю капіталу.

Зрозуміло, в короткостроковій перспективі очікування майбутніх стимулів, зниження податків і дерегулювання можуть все ж таки дати поштовх зростанню економіки і ринкових індикаторів. Однак, судячи з коливаннь фінансових ринків після інавгурації Трампа, в довгостроковій перспективі непослідовні, безладні і деструктивні політичні рішення Трампа дорого обійдуться американській і світовій економіці.

Нуріель Рубіні – гендиректор Roubini Macro Associates, професор економіки в Школі бізнесу ім. Стерна при Нью-Йоркському університеті

 Project Syndicate 2017 на Ліга.net