Ставлення до блокади може бути різним, але ця ситуація викрила дуже болючі проблеми, – Розенблат

Дуже уважно слідкую за подіями, що пов’язані з блокадою на лінії зіткнення. Я неодноразово виступав за припинення будь-яких зв’язків з «фейковими республіками», бо вважаю, що цьому не може бути жодних виправдань…”, – пише нардеп Борислав Розенблат у себе у фейсбуці.

Сьогодні з’явилася офіційна позиція США по блокаді – там закликають сторони сідати за стіл переговорів. 

“Влада має вислухати позицію учасників блокади. Про це я казав ще тиждень тому…” – зазначає нардеп.

На його думку, має бути прийняте таке рішення, яке прийняв після трагедії на Фукусімі у 2011 році уряд Німеччини. Вони припинили експлуатацію восьми атомних реакторів на своїх АЕС та прийняли рішення до 2022 року повністю відмовитися від використання атомної енергії.

Сьогодні, зазначає Розенблат, коли у нас така ситуація на Донбасі, і ми не знаємо, скільки ще будемо воювати, ми повинні прийняти рішення про обмеження використання теплової генерації. 

“Так, це складно, але це необхідно зробити! Ми не можемо використовувати криваве вугілля і підтримувати терористів так само, як не можемо використовувати російський газ і підтримувати Москву. Єдиний вихід, який я бачу, – негайний і реальний (а не декларативний) пошук альтернативи. Нині у світі активно переходять на відновлювальну енергетику та використовують енергію вітру, сонця і води. А в Україні в цьому напрямку абсолютно нічого не робиться…Та що говорити про пошук альтернативних джерел енергії, якщо ми навіть не змогли нормально запровадити програму з енергоефективності для економії ресурсів. Натомість уряд запровадив субсидії – паліть, не жалійте і не економте, ми все компенсуємо. Ми досі енергозалежні від своїх же ворогів!!! 70% твелів закупляємо російського виробництва… . – каже політик.

За словами Розенблата, якщо Україна хоче змінити ситуацію, то варто почати рухатися у зовсім іншому напрямку. Має бути покрокова урядова програма по переходу на альтернативні джерела енергії.

“Я, чесно кажучи, шокований, що ми нічого цього не робили раніше…
Проте, вже найближчим часом я збираюся звернутися із пропозицією до Уряду щодо розробки такої програми. Сподіваюся на підтримку колег-депутатів.

Ставлення до блокади може бути різним, але, без сумніву, ця ситуація викрила дуже болючі проблеми, про які ми раніше й не здогадувались…” – підсумував народний депутат.