У Житомирі звертаються з проханням скасувати забіг на честь поляків, які вбивали українців

Одна з польських громадських організацій Житомирщини (ЖОМГО «Союз польської шляхти») вже не вперше проводить у Житомирі забіг у пам’ять про учасників польського антикомуністичного руху.

Так, минулого року громадськість міста не звернула уваги на те, що забіг на честь вшанування пам’яті «проклятих солдатів» є, м’яко кажучи, болючим для України по відношенню до її історичного минулого, і навіть підтримала його учасників, розмістивши поруч польський та український прапори.

Термін «Прокляті солдати» з’явився в польському парламентському обігу на початку нового тисячоліття. Загалом він позначає польських «лісових братів», які після розпуску Армії Крайової у січні 1945-го продовжували антикомуністичну боротьбу на території Польщі. Такий опір тривав приблизно до 50-х років – проте понад десяток різних структур, на відміну від Армії Крайової були погано скоординовані й серед них траплялися відверті злочинці.

За вказівками окремих керівників Армії Крайової протягом тривалого часу здійснювалося винищення православного цивільного населення, яке відмовлялося в примусовому порядку приймати католицьку віру. Зокрема, у 1945 році солдати нерозформованого відділу Армії Крайової масово вирізали мирне населення в українському селі Павлокома. Також історичні факти, та свідчення істориків вказують на те, що ті, кого зараз прийнято вважати «проклятими солдатами», неодноразово фігурували у подіях, пов’язаних з винищенням білорусів та литовців.

На сьогоднішній день, проведення вказаного заходу викликає обурення з боку багатьох представників громадсько-політичних структур та рухів України, а також негативну реакцію місцевих та центральних засобів масової інформації.

Цей забіг заплановано на 26 лютого в Житомирі, організатор – “Союз польської шляхти”.

Враховуючи те, що лише анонс вказаної події викликав значне обурення житомирських активістів та спричинив хвилю висловлювань по відношенню до організації заходу, можна спрогнозувати, що його проведення у нашому місті може зашкодити стосункам України і Польщі.

Зі слів одного відомого історика: «Кожен народ і країна мають пам’ятати тих, хто боровся за їхню незалежність і свободу. Але абсолютна їхня ідеалізація може тільки перешкоджати оцінці всієї сукупності їх дій і розумінню пов’язаних з ними подій. Що більше – суспільство починає давати позитивну оцінку всім діям національних героїв – аж до злочинів проти людяності».

Лідер керівної партії Польщі “Право і Справедливість” Ярослав Качинський нещодавно заявив, що майбутнє українсько-польських відносин перебуває “під питанням” через трактування в Україні ролі УПА у власній історії. Але ж це внутрішні справи України і їх треба поважати, так само як Україні треба поважати польську оцінку своєї історії в самій Польщі.

Тож полякам варто також звернути увагу на почуття українців і відмовитися від завдання українцям морального болю, ігноруванням їхньої думки і законного права на власні внутрішні справи. 

А українській місцевій владі також слід більше прислухатися до думок і побажань українського народу, власної української історії та пам’яті, адже українці також пам’ятають українську кров, рясно випущену багатьма, у тому числі «проклятими солдатами». І українцям це болить. Порозумітися завжди можна, якщо берегти почуття один одного та поважати внутрішні справи один одного.

Сергій Фещенко