Якщо хтось думає, що НАБУ можна приборкати, то він помиляється, – Розенблат

Якщо хтось думає, що НАБУ можна приборкати, то він помиляється, бо цей орган незалежний.

Про це сказав народний депутат Борислав Розенблат 27 лютого, під час прес-конференції у Житомирі, коментуючи сканадльне голосування за аудитора НАБУ Найджела Брауна

“Скажу вам чесно, скоро готується ряд серйозних публічних справ. НАБУ контактує з ФБР та іншими організаціями. Хтось думає, що їх можна приборкати, то кажу вам – ні. Але “замилити” будь-яку справу можна лише в українських судах. Отже, постає питання щодо створення Антикорупційного суду. Про нього багато-хто каже, але до залу (ВР, – ред.) ніхто вносити чомусь не хоче”, – сказав нардеп.

Розенблат зазначив, що фракція вирішили голосувати за Брауна, бо він виступав на засіданні фракції БПП і в його біографії ніхто не знайшов нічого підозрілого.

“Він працював у серйозних структурах. Він “білий” і прозорий. До наш не прийшло жодних фактів, що він був причетний до корупційних скандалів. Це вже потім ми прочитали пост Лещенка і тд. Але вважаю, що це просто наклеп на нього, щоб протягнути іншого – свого кандидата. Лещенко в нашій фракції, ми його думку поважаємо. Але просто не пройшла його кандидатура, тому він підняв цей галас. Але його думку ми поважаємо, він має на неї право”, – сказав Розенблат.

Як написав нардеп від БПП Сергій Лещенко, в руки цієї людини БПП і “Народний фронт” хотіли вручити майбутнє Антикорупційного бюро. Тому що голова НАБУ може бути звільнений достроково тільки за підсумками щорічного аудитуХто це, з ким він зустрічався в Україні, звідки взагалі взявся – ніяких відповідей отримано не було”.

Він зазначив, що профільний антикорупційний комітет рекомендував на посаду аудитора НАБУ іншу людину – Роберта Сторча, який працює в офісі Генеральної інспекції в структурі Міністерства юстиції США.

Нагадаємо, Верховна Рада України не змогла призначити кандидата до складу комісії з аудиту діяльності НАБУ.