З 1 квітня ціни на газ можуть знову зрости на 40%

У НАК Нафтогаз України не виключають, що з 1 квітня ціни на природний газ для населення можуть зрости на 40%. Про це в колонці для НВ написав головний комерційний директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко.

“Якщо не буде продовжено державне регулювання цін для потреб населення, так звані спеціальні обов’язки, то виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні і інших чинників, то можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%” , – зазначив Вітренко.

За його словами, до цього часу облгази і тепловики повинні будуть погасити прострочену заборгованість в сумі 58 млрд грн і перейти в режим передоплати.

“Ми розуміємо, що це може стати проблемою, м’яко кажучи. Але ми також розуміємо, що Нафтогаз не може продавати газ компаніям, які не розраховуються за газ, у яких з активів “два столи і старий комп’ютер”. Для співробітників Нафтогазу, які підпишуть такий договір – прямий шлях до прокуратури. Особливо з огляду на високий ризик “схем” на рівні цих компаній”, – пише Вітренко.

При цьому він зазначив, що якщо держрегулювання продовжать, з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв МВФ, що спеціальні обов’язки вводилися тільки до 1 квітня, то тоді підвищення цін можливе вдасться відкласти до жовтня.

“До цього часу, як ми розраховуємо, Стокгольмський арбітраж задовольнить наші позовні вимоги до Газпрому, і ми буде імпортувати газ за ціною “хаб мінус”. Тоді можна очікувати, що оптова ціна для потреб населення знизиться в два рази в порівнянні з поточною ціною, а не підвищиться”, – додав він.

Вітренко прогнозує, що якщо до 1 жовтня не буде позитивного рішення в арбітражі, і якщо використовувати поточні форвардні ціни на газ з постачанням взимку 16/17 року, а інші параметри залишити незмінними, то можна очікувати, що підвищення оптових цін на газ для потреб населення складе як мінімум 47%.

Нагадаємо, на сьогодні діє урядова постанова №758 про спеціальні зобов’язання Нафтогазу з продажу газу для населення і теплокомуненерго на пільгових умовах.