Жоден злочин проти журналістів під час Євромайдану не розкритий

Сотні журналістів постраждали за час подій Євромайдану, жоден із цих злочинів не розкрито.

На цьому наголосили учасники прес-конференції Національної спілки журналістів України, інформує прес-служба НСЖУ.

Як зауважив в.о.голови НСЖУ Сергій Томіленко, за зведеними даними моніторингу, який проводить спілка, протягом листопада 2013 – лютого 2014 року 271 вітчизняний та іноземний журналіст був побитий, було зафіксовано 9 арештів та затримань працівників ЗМІ, 14 нападів на редакції медіа, 31 випадок погроз працівникам ЗМІ фізичною розправою.

Крім того, у лютому 2014 року в Києві загинули двоє журналістів. Від рук “тітушок” помер журналіст газети “Вести” В’ячеслав Веремій, а на Майдані – студент і журналіст Ігор Костенко.

“Ми констатуємо, що є злочини, але немає історії покарань. І вимагаємо безпеки і справедливості для виконання професійних обов’язків журналістів. Принаймні там, де встановлені винні, ми докладаємо зусиль, щоб було хоча б якесь покарання”, – зазначив Томіленко.

Адвокат Вікторія Дейнека, яка веде справу про вбивство Веремія, розповідає, що один з підозрюваних у причетності до вбивства – Юрій Крисін, може “похвалитися” надто лояльним відношенням до себе з боку судової і правоохоронної системи.

Спершу йому інкримінували співучасть у вбивстві, потім перекваліфікували у справу про хуліганство, запобіжний захід – тримання в СІЗО – замінили на домашній арешт, а згодом узагалі відпустили на особисте зобов’язання.

“Як на мене, це абсолютно зліплена ситуація, я вважаю, що це було зроблено спеціально, щоб у такий спосіб закрити процес. Справа невелика, її можна заслухати відразу, але суд дуже зволікає”, – наголошує Дейнека.

“Засідання проходять раз на півтора-два місяці. Протягом цього часу Крисін умудряється вчинити ще два злочини, але знову виходить сухим із води. І після цього все одно суд відмовляє у зміні запобіжного заходу , мовляв, він приходить на засідання і цього достатньо. Як на мене, це кричущий факт, і це знову ж таки говорить про те, що його витягують його покровителі, – зазначила адвокат.