Сталь у Китаї подорожчала до трирічного максимуму

Спотові ціни на сталь в Китаї підскочили в понеділок до найвищого рівня з січня 2014 року на тлі обмеження виробництва сталі в деяких регіонах країни.

Сталеві арматурні стрижні подорожчали на 2,1% до 3546 юанів ($ 516). З початку року сталь зросла в ціні на 24% на торгах в Китаї (краска для стали от “Індустріальні фарби” осталась по тем же оптимальным ценам).

Тим часом залізна руда на Даляньскій сировинній біржі додала в понеділок 1,7% і завершила торги на найвищій позначці з липня 2014 р повідомляє агентство Bloomberg.

Влада Китаю ввела обмеження на роботу сталеливарних підприємств в провінції Хебей (найбільшому регіоні КНР за обсягами виплавки сталі), щоб забезпечити нормальну якість повітря в Пекіні на час сесії Всекитайських зборів народних представників, яка пройде в березні.

По даним агентства Moody’s, конкуренція з боку більш дешевої сталевої продукції з Росії і Китаю, волатильність цін і зростання вартості сировини збережуть негативний прогноз для європейського ринку сталеливарної продукції протягом наступних 12-18 місяців. «Дисбаланс глобального і регіонального попиту та пропозиції продовжать чинити тиск на сектор в цілому і ціни на сталь в 2017 році, підвищуючи ризики недоотримання прибутку», – зазначено в прес-релізі.

Експерти прогнозують зростання попиту на сталеву продукцію в Європі в 2017 році на 1%. Агентство очікує, що ціни на холоднопрокатнуі гарячекатану сталь в наступному році залишаться під тиском. Однак експерти Moody’s не прогнозують повернення цін на продукцію до п’ятирічним мінімумам.

Нагадаємо, наприкінці вересня китайські виробники сталі Baosteel Iron та  Steel і Wuhan Iron and Steel оголосили про своє злиття шляхом обміну акціями. Тепер на ринок виходить новий гігант Baowu Iron and Steel Group. В результаті цього злиття на ринку з’явився новий світовий гігант, який за обсягом виробництва поступається лише ArcelorMittal.