Трамп виставив Німеччині рахунок за участь в НАТО

Президент США Дональд Трамп пред’явив Німеччині рахунок 375 млрд дол, які Берлін нібито “заборгував” у рамках участі в НАТО.

Це сталося під час зустрічі Трампа з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, пише Times, інформує Укрінформ.

Видання посилається на джерела в уряді Німеччини, які підтвердили цю інформацію, назвавши факт виставлення рахунку “обурливим”. Вони також повідомили, що американський президент особисто передав документ Меркель під час її візиту до Вашингтона.

“Задум подібних вимог у тому, щоб залякати іншу країну, однак канцлер сприйняла їх спокійно і не буде відповідати на ці провокації”, – цитує видання неназваного німецького чиновника.

Про “борги Німеччини” Трамп написав у своєму Twitter наступного дня після переговорів з канцлером Ангелою Меркель у Вашингтоні. Тоді глава німецького уряду сказала, що країна має намір до 2024 року довести військові витрати в бюджеті до 2%, згідно зі взятими зобов’язаннями. Зараз це роблять лише 5 країн альянсу: Сполучені Штати (3,61%), Греція (2,38%), Британія (2,21%), Естонія (2,16%) і Польща (2%). У Німеччині рівень видатків на оборону становить 1,2% ВВП.

Натомість міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйєн виступила із спростуванням цієї критики з боку Трампа. «Не існує ніякого рахунку за боргами в НАТО», – заявила міністр. За її словами, невірно було пов’язувати виключно з НАТО мету досягнення 2-відсоткових від ВВП видатків на потреби оборони, яких країна має намір досягти в середині наступного десятиліття. Вона нагадала, що те, що ФРН витрачає на ці цілі, йде також на участь у миротворчих місіях ООН, Євросоюзу і на боротьбу з тероризмом.