У Москві хочуть попрощатись з усіма хрущовками

В середині лютого депутати Московської міської думи запропонували знести всі п’ятиповерхівки, що залишилися в столиці. 

Незабаром їх підтримала Громадська палата. На думку авторів ініціативи, хрущовки непридатні для капітального ремонту, а тому такі будинки простіше знести, ніж реконструювати або відремонтувати. 

Снос хрущевок в Москве – мнения экспертов.

На даний момент в Москві вже діє програма розселення жителів хрущовок першої хвилі індустріального домобудівництва. Вона зачіпає 1722 п’ятиповерхівки загальною площею 6,3 млн кв. м: в програму включили тільки деякі з найстаріших серії будинків. В основному мова йде про панельних будинках без балконів і з газовими колонками – значну частину таких хрущовок побудували в 50-х і 60-х роках минулого століття.

Програма працює більше двадцяти років і не завершена до цих пір: на даний момент в столиці залишається 75 п’ятиповерхівок. Ці будинки мають демонтувати до 2018 року. Суть депутатського пропозиції в тому, щоб поширити програму знесення на всі існуючі п’ятиповерхівки Москви – а це 25 млн кв. м житла. Якщо нову програму приймуть, то розселяти будуть не тільки панельні, але і цегляні будинки.

«Ті, що зносяться зараз об’єкти були зведені на зорі епохи індустріального домобудівництва: це тісні і холодні панельні будинки. Вони вже не дуже міцні, і їх необхідно було знести, бо інакше вони просто розвалилися б на очах у перехожих», – вважає директор департаменту вторинного ринку ріелторського агентства  Інком-Нерухомість» Сергій Шлома.

«Але більшість п’ятиповерхових будинків в Москві досі придатне для проживання, – продовжує експерт. – Можливо, в них не дуже комфортно жити через низькі стелі, проте це будови з товстими стінами, добре зберігають тепло. Більш того, деякі блокові п’ятиповерхові будинки можна ще і надбудовувати, збільшуючи кількість житлових квадратних метрів. У деяких районах столиці подібні проекти вже реалізували. Я думаю, що зносити такі об’єкти недоцільно, адже це все ще досить якісне житло. А ось як його ремонтувати і як міняти труби, які нерідко проходять всередині стін, – це питання до фахівців по ЖКГ».