В Росії порушили 102 справи проти українських військових

Слідчий комітет Росії порушив більше сотні кримінальних проваджень проти українських військових за відображення російської агресії на Донбасі.

Про це заявив керівник Слідчого комітету РФ Алєксандр Бастрикін, повідомляє Громадське.

«З 2014 року порушено 102 кримінальні справи, за якими притягнуто до кримінальної відповідальності 90 осіб. В основному це військовослужбовці української армії, починаючи з міністра оборони і, завершуючи командирами окремих підрозділів, частин, з’єднань, які безпосередньо здійснюють тяжкі міжнародні злочини», — заявив він.

Зокрема, справи порушено проти міністра оборони України Степана Полторака, начальника Генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка, екс-командира Сухопутних військ Анатолія Пушнякова, колишнього заступника командувача Національної гвардії Миколи Балана і ряду інших громадян України.

Раніше Слідком РФ заявив про викрадення українськими військовими росіян для обміну.

30 вересня 2014 року Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження щодо посадових осіб Слідчого комітету РФ за сприяння самоназваним «ДНР» і «ЛНР».

8 серпня 2016 року ГПУ повідомила про підозру 18 представникам російської влади і керівництва збройних сил РФ в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, веденні агресивної війни та інших злочинах.

Всі 18 підозрюваних оголошено в розшук, готується клопотання до суду про їх затримання.