Visa дозволила власникам банкоматів вводити для клієнтів комісії за зняття грошей

З середини лютого Visa дозволила банкам – власникам банкоматів (еквайєрам) брати кoміссію з клієнта за зняття готівки в банкоматах. Дo цього правила платіжним системам це забороняли.

Комісію за зняття грошей з карти бере  банк, що її випустив, а пoтім розраховується з власником банкомату. Розмір межбанківської комісії встановлюють платіжні системи: у MasterCard це 0,5% від суми трансакції, у Visa – 0,45% + 1 гривня. Зазвичай банки роблять зняття готівки в «своїх» банкоматах безкоштовним, деякі ніколи не беруть комісію за зняття, виплачуючи міжбанківську комісію з власних коштів.

Кредит в Житомирі без довідки про доходи. Щоб дізнатися всі умови компаній. які їх дають, перейдіть за цим посиланням.

Visa періодично переглядає тарифну політику для відповідності змінам ринку.  Нові правила дозволяють зберегти міжбанківську комісію 0,45% + 1 гривня або знизити її до 0,25%, додавши комісію з клієнта. Її розмір не вказаний: в правилах сказано лише, що вона «фіксована» і Visa може обмежити її.

Нова тарифна політика Visa принципово змінює ринок, вважають опитані банкіри, відзначаючи застереження: еквайєри зможуть брати комісію за зняття готівки за картками Visa, тільки якщо інші системи змінять свої правила аналогічним чином.

MasterСard підтримує ці зміни і може змінити свої тарифи в найближчому місяці, кажуть два банкіри, які знають це від співробітників платіжної системи. Представник MasterСard від коментарів відмовився.

Частина банкірів вважають, що це не буде перешкодою для банків з широкою банкоматної мережею: вони просто стануть платити штраф, який буде істотно менше, ніж вигода від нових комісій.

«Оскільки Visa і MasterСard займають колективне домінуюче становище на ринку, то введення необґрунтованих тарифів може носити ознаки порушення антимонопольного законодавства в частині нав’язування. Однак, щоб зробити остаточні висновки, необхідно проаналізувати діяльність Visa і MasterСard в інших країнах