​Вища рада правосуддя заявила, що законпроект про антикорупційні суди неконституційний

Без категорії

Вища рада правосуддя визнала законопроект N6011 про антикорупційні суди таким, що суперечить Конституції і не узгоджується з рядом законодавчих актів. 

Такий консультативний висновок ВРП затвердила на засіданні у четвер, 9 березня.

“Вища рада правосуддя,розглянувши проект Закону України Про антикорупційні суди (реєстраційний № 6011), дійшла висновку про недоцільність прийняття зазначеного законопроекту як такого, що суперечить Конституції України й не узгоджується із законами України Про судоустрій і статус суддів та Про Вищу раду правосуддя, які є базовими імплементаційними законами до Закону України Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)”, – повідомляє прес-служба ВСП.

Даний консультативний висновок буде передано до Верховної Ради. Згідно з повідомленням, в його підготовці, крім Ради правосуддя, також брали участь Вища кваліфікаційна комісія суддів, Державна судова адміністрація та Рада суддів.

1 лютого 2017 року Раді був зареєстрований законопроект про антикорупційні суди. Його авторами є віце-спікер парламенту Оксана Сироід, народний депутат від Самопомочі Єгор Соболєв, нардепи від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм, Сергій Лещенко та Світлана Заліщук та депутат від Батьківщини Іван Крулько.

Документом пропонується створити Вищий антикорупційний суд з 70 суддів, яким будуть підслідні всі справи Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Як писав Репортер, нардеп від Житомира Борислав Розенблат заявив, що вже давно постає питання щодо створення Антикорупційного суду, але до зали ВР його вносити чомусь ніхто не хоче.