​Абсолютна більшість громадян України вважають себе етнічними українцям – опитування

Як зазначають соціологи, спостерігається тенденція зростання частки респондентів, які ідентифікують себе як етнічних українців, зі зниженням віку опитаних, пише Тиждень.

Абсолютна більшість громадян України (92%) вважають себе етнічними українцями, 6% – етнічними росіянами, 1,5% віднесли себе до інших етносів. Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Як зазначають соціологи, спостерігається тенденція зростання частки респондентів, які ідентифікують себе як етнічних українців, зі зниженням віку опитаних (від 87% серед тих, кому 60 і більше років, до 96% серед тих, кому від 18 до 29 років) і зниження частки етнічних росіян (з 10% до 3%).

Також у дослідженні зверталась увага на проблеми біетнічності та множинної етнічності як одного з аспектів формування етнічної ідентичності. 74% опитаних в Україні відчувають свою належність лише до однієї національності, 12% – одразу до двох або кількох національностей, 6% – не відчувають належності до жодної національності, 8% – не визначилися. 

Якщо серед етнічних українців 77% відчувають свою належність лише до однієї національності, то серед етнічних росіян – лише 39%, одразу до двох або кількох національностей – відповідно, 10% і 30%, до жодної національності – відповідно, 5% і 20%.

“Отже, поряд з біетнічністю чи поліетнічністю, можна також говорити якщо не про відмову, то про “дистанціювання” від етнічної самоідентифікації, яка (як і бі- чи поліетінчність) більшою мірою в Україні є характерною для етнічних росіян”, – зазначають соціологи.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова 3-9 березня 2017 року 2 016 респондентів в усіх регіонах України за винятком окупованих територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%

За даними опитування Центру Разумкова, в грудні 2016 року більшість громадян України (69%) назвали рідною мовою українську, 27% – російську, 2% – іншу мову.