Через суд вимагають скасувати спецдозволи на видобуток бурштину у Житомирській області

Прокуратура через суд вимагає скасувати спецдозволи на видобуток бурштину на Житомирщині, видані без погодження обласної ради компаніям «Райт Солюшн», «Амбер Холдинг» та «Надра Галичини». На перше засідання Житомирського окружного адміністративного суду відповідач – представник Державної служби геонадр України не з’явився, проте прийшли громадські активісти, передає “Житомир.інфо”.

«З фейсбуку було мінімум інформації, але так як ця тема для Житомирської області актуальна, вирішили прийти. Однак, зіштовхнулась із рядом проблем, зокрема у суді не було оголошення у якому кабінеті буде слухатись справа, у якому залі», – розповідає громадська активістка Юлія Демчук.

Поки чекали під кабінетом, з’ясовується, що на сьогодні було заплановане лише попереднє засідання і воно вже відбулося.

«Сьогодні відбулось постановче засідання, а загальне призначене на 26 квітня», – повідомив працівник суду.

Представники компанії «Райт Солюшн» від коментарів відмовляються. Пояснюючи, що не у повній мірі ознайомлені зі справою. Активісти ж запевняють, попри все триматимуть «бурштинову справу» у полі зору.

«Чекаємо, коли вже буде безпосерднє слухання, щоб також взяти у цьому процесі участь. Принаймні, на даному етапі як слухачі, щоб зрозуміти у чому дійсно відбувається порушення і чи прокуратура виконує свої обов’язки, щодо захисту саме законодавства у сфері охорони надр в Житомирській області», – каже громадська активістка.

За ходом справи слідкує і народний депутат України Борислав Розенблат. Нардеп розповідає: нелегальний видобуток бурштину покривається у високих кабінетах Державної служби геології та надр. Тому, домогтися прозорого розгляду є надважливим завданням.

«Є ознаки незаконної видачі цих спеціальних дозволів. Немає ніякого дозволу від Житомирської обласної ради, до того ж 115 Постанова без конкурсних засад не мала права діяти у той період, коли видавалась. Ми дізнаємось тільки через півроку про те, що у серпні були видані документи, а ще у квітні минулого року було проведено якесь засідання. Потім, під іншими номерами були видані інші дозволи на вапно у Донецькій області, чи там на камінь у Хмельницькій області. Для мене – це є ознаки приховування достовірності інформації. Я думаю, що це суд має вирішувати, хто винен, а хто ні. Однак, мої юристи надали переконливу інформацію, яку я надав облраді і в прокуратуру», – зазначає народний депутат України Борислав Розенблат.

Зрештою, повноцінне засідання суду по справі відбудеться в Житомирському окружному адміністративному суді 26 квітня о 15.00.