Після Великодня: у Житомирі обливаються водою на Михайлівській. Фото

Без категорії

У Житомирі розпочався Поливаний понеділок.

У другий день Великодніх свят проходить  обливання водою.

Незважаючи на досить прохолодну погоду, людей таки поливають з відерець та шлангів, які принесли на Михайлівську. До спеціальних труб підключено пожежний шланг.

Організатори видають бажаючим спеціальні комбінізони.

Поки бавляться діти.

Якщо повернутись до традицій, то здавна вважалося, що вода у великодній понеділок стає цілющою, приносить щастя та здоров’я. Тому люди обливали не тільки один-одного, а й себе теж. Цей день пов’язували передусім з духовним весняним очищенням.

Якщо повернутися до язичницьких часів, весняне купання та обливання мали магічне значення. Предки вірили, що так вони викличуть дощі та матимуть гарний врожай, очистяться та вилікуються від різних нездужань. Обливали водою і худобу, і птицю, бджіл з вуликами, пастухів та коней перед початком польових робіт.

Чи знали ви, що …

Слово “Пасха” пов’язане з єврейським святом Песах (в перекладі з івриту – минути, переступати, проходити повз) в пам’ять про звільнення ізраїльтян з єгипетського рабства.

Після Нового року і радості з приводу власного дня народження, Великдень займає 3-е місце в рейтингу найбільш популярних свят.

Найвідомішими творами мистецтва, присвяченими святу Пасхи, є крашанки ювеліра Карла Фаберже, які той щорічно створював на замовлення самого імператора Олександра III в честь його дружини Марії. Кожне яйце робилося протягом року з золота і дорогоцінних каменів, а також обов’язково повинно було мати сюрприз всередині.

Через різницю між григоріанським і юліанським календарями Католицька і Православна церква відзначають свято в різний час, тільки в 30% випадків дата Пасхи сходиться, і в цілих 45% випадків католицьке свято відбувається тижнем раніше.