​Василь Базів у Житомирі

У гості до Житомирського Навчально-наукового інституту філології та журналістики 12 квітня завітав Василь Базів – відомий український письменник, професор політології, політик, журналіст. На зустрічі Василь Базів розповідав про історію своїх вісьмох книг виданих за останні п’ять років.

«Ще не висохла кров на бруківці, ще стояли барикади, а я вже за 10 днів написав цей роман», – так говорить В. Базів про свій роман-реквієм «Армагеддон на Майдані», який визнано кращим твором на тему Революції Гідності. 

У назві письменник вбачає зіткнення добра і зла, янголів і демонів. В романі присутні фотодокументи Валер’яна Антоновича, роботи якого можна побачити на фотовиставці у Житомирі. У 2016 році у США роман вийшов англійською мовою.

Про свій епічний роман «Хрест», написаний у пост-біблійному детективі, В. Базів говорить так: «Це є інтелектуальний текст, а не попса, яку ми звикли сприймати. В Україні твій талант не помітять, якщо він буде не з кулаками. Тому саме у 2013 році цей роман став першим в історії української літератури, який вийшов у США в англійському перекладі. «Хрест» номіновано на Шевченківську премію».

У колекції відомого діяча є два томи інтелектуальної дилогії “Сага про комуністичну долю людства. Кінець світу: до і після”, що у 2012-13 роках також номіновані на Шевченківську премію. В. Базів зазначає: «У книзі я осмислив що було 200 тис. років тому. Описав дві найголовніші події за історію існування світу: поява живої істоти та богоподібної істоти. Бог створив людину шляхом генної інженерії. Це описано ще в шумерівському епосі, який згодом використав І. Франко у своїй праці «Сотворення світу». Я ж написав про кінець світу».

На завершення Василь Базів розповів про сатиричний роман «Брати, або Могила для тушки», про сучасний політичний клас України, де порівнює депутатів з біологічними мавпами які турбуються тільки про себе, крадуть і не зупиняються.

Кожен бажаючий мав змогу придбати вже відомі твори письменника.

Юлія Мелень