Залежність загального стану здоров’я від емоційної складової

Їжа швидкого приготування, різноманітні стреси, малорухомий спосіб життя, все це залишає невиправний шлейф наслідків на загальному стані людини.

Не є секретом, що наше здоров’я — найцінніша річ у житті, бо як кажуть «Здоров’я не купиш ні за які гроші», Але чому все частіше слова не відповідають вчинкам сучасної людини? Говорячи про складові здоров’я,хотілося б особливу увагу приділити емоційному станові, адже він впливає не тільки на саму людину, а й на її оточення, середовище, в якому вона співіснує з іншими індивідами.

Емоційне здоров’я за визначенням ВООЗ — це здатність розуміти свої почуття і адекватно виражати їх, знання про те, як почуваємось ми самі, і як почуваються інші. Важливою складовою здорового емоційного стану людини є комфортне почуття себе, враховуючи діапазон емоцій і знання, коли оточуючим добре, а коли — ні.

Свідома, раціональна регуляція поведінки людини, з одного боку, спричинена емоціями, але, з іншого — протистоїть поточним емоціям. Всі вольові дії здійснюються всупереч сильним конкуруючим емоціям. Проте чим нижче рівень свідомої регуляції, тим більшу свободу отримують емоційно-імпульсні дії. Ці дії не мають свідомої мотивації, цілі цих дій також не формуються свідомістю, а однозначно зумовлюються характером самої дії. Про що це свідчить, запитаєте Ви? Насамперед про те, що не варто давати волю емоціям та діяти виключно керуючись ними. Потрібно почекати, поки тіло набуде стану спокою, а розум почне об’єктивно оцінювати ситуацію, що, можливо, виникла несподівано. Але це не означає, що чим свідоміше дія, тим меншу значущість мають емоції. Навіть розумові дії організовуються на емоційній основі.

Гузь Олена