Чому в Африці знижується врожайність кукурудзи

Зниження врожайності кукурудзи, викликане кліматичними змінами, може вже через 10 років привести до нестачі продовольства в усьому світі і викликати кризу в поставках продуктів харчування в Африку

«Кукурудза, зрощує на африканських полях, може постраждати від кліматичних змін, які спостерігаються в регіоні останнім часом – збільшення річних температур, почастішання посух. Ми провели дослідження, і з’ясували, як температура грунту і повітря впливає на тривалість вегетативного періоду кукурудзи. За нашими даними, збільшення середньорічних температур призводить до скорочення періоду зростання кукурудзи, що негативним чином впливає на врожайність», – повідомив Енді Чаллінор, співробітник університету Лідса.

Кукурудзяні жниварки  – http://ugtehagro.net

Головна причина, по якій дана культура була обрана для досліджень – її популярність в африканських державах. «Кассава», як називають кукурудзу на чорному континенті, є основною злакової культурою в більшості африканських країн нижче Сахари. Для того, щоб визначити, як кукурудза реагує на зміну клімату, вчені зробили дослідження змін врожайності і терміну плодоношення кукурудзи за допомогою кліматичної моделі, яка враховує вплив нестачі води, надлишку тепла і декількох інших факторів на вегетативний період злаків.

В результаті досліджень з’ясувалося, що в наступні кілька років в Африці і на всіх інших континентах врожайність багатьох сортів кукурудзи знизиться, а вже через п’ятнадцять років у багатьох регіонах Африки вирощувати багато сортів кукурудзи буде неможливо. Проблему поглиблює та обставина, що на виведення і освоєння нових сортів кукурудзи потрібно від двадцяти до тридцяти років, між тим як потепління розвивається значно швидше.

З цієї причини, на думку вчених, розробку нових, пристосованих для життя в умовах зміненого клімату сортів, необхідно починати вже зараз, інакше є ризик виникнення продовольчої кризи в деяких регіонах. Вирішити проблему потепління не зможе навіть боротьба зі зниженням викидів шкідливих речовин в атмосферу, це лише відкладе потепління на 15-20 років. Тому вченим необхідно діяти на випередження, і створювати нові сорти і технології вирощування рослинницької продукції вже зараз.