Для тих, хто ще не зрозумів, для чого заборонили “георгіївську стрічку”

Усім, хто бездумно чіпляв чи використовув “георгіївську стрічку”, ніби підтримуючи   “Перемогу” та дідів, а насправді…

“Георгіївська стрічка” — російська імперська символіка, двоколірна стрічка, яка застосовувалася в оформленні низки військових нагород в Російській імперії та СРСР.

Жовтий колір символізував російську імперську корону, а чорний — двоголового орла.

В СРСР “георгіївські стрічки” довгий час не використовувалися. Проте в 1943 році був заснований Орден Слави, до якого додавалася жовто-чорна стрічка, що отримала назву гвардійської.

Під час річниці зміни окупаційних режимів, у першій декаді травня, дехто з українців виходив (-ть) на вулиці, чіпляючи на себе чорно-помаранчеві стрічки. Проте більшість з цих людей поняття не мали (-ють), що насправді символізує цей атрибут.

Це наслідок роботи пропагандистської машини РФ з перекручення історії в такий спосіб, як це вигідно імперії в даний історичний момент.

Орден святого Георгія заснувала наприкінці XVIII століття цариця Катерина ІІ як символ виняткової відваги та заслуг перед Російською імперією. Заснування ордену проводилося паралельно з руйнуванням Запорізької Січі. Ним Катерина ІІ нагороджувала
«героїв», які відзначались особливою «відданістю» й які підвели риску під славною історією козацтва в 1775 році.

Серед кавалерів ордену був і безпосередній виконавець ліквідації Запорізької Січі генерал-фельдмаршал Григорій Потьомкін.

Георгієвською стрічкою також було нагороджено чимало офіцерів та солдат, які в часи ІІ світової воювали на стороні Третього рейху
(зокрема Російська визвольна армія генерала Власова).

Також хотілося б згадати про кавалера ордену святого Георгія генерала Російської імперської армії Петра Краснова, який в часи ІІ світової війни активно співпрацював з нацистським режимом, був головою козачих військ.

Серед тих, хто був нагороджений орденом – маршал Фінляндії Маннергейм, групенфюрер СС Рудольф Бандерський, майор Олександр Альбов, начальник відділу пропаганди штабу ВПС Комітету визволення народів Росії (КВНР) генерал-майор Антон Туркул, командир ІІ корпусу Збройних Сил КВНР групенфюрер СС Андрій Шкуро та багато інших.

А от як “символ Перемоги” вона стала не в 1945-му, а в 2005-му з ініціативи російських державних інформаційних агентств і російських провладних молодіжних рухів (читай путінських)
«Студентська громада», «Наші» тощо. З того часу акція стала традиційною й проводиться щорічно на кошти підприємств і російського бюджету.

То ж ті, хто думає, що підтримували діда, насправді підтримували ідеї Російської держави.  

Саме тому Верховна Рада учора запровадила адміністративні штрафи за носіння “георгіївських стрічок”.

І не треба плакати за стрічками чи “святом Перемоги”. Краще поплачте з цивілізованим світом за вбитими в ті часи. А також схиліть голови за теперішніми, які теж пали, бо комусь на Сході так кортить нових “перемог”, за рахунок, в тому числі, й нас.

Назарій Томчук