Лондон підвищив рівень терористичної загрози до максимального

Британські спецслужби у вівторок, 23 травня, підвищили рівень терористичної загрози до найвищого – “критичного”, пише DW. Цей рівень терористичної загрози означає, що новий теракт може відбутися будь-якої хвилини. Попередній, “серйозний”, рівень загрози означав, що терористична атака є дуже ймовірною.

Для запобігання терактам на підтримку озброєної поліції відправили військових, повідомила прем’єр-міністерка Тереза Мей.

“Ми не можемо ігнорувати ймовірність того, що є ширше коло осіб, пов’язаних з цією атакою”, – зазначила прем’єрка говорячи про теракт у Манчестері в ніч на 23 травня.

Мей повідомила, що озброєних поліцейських, які зазвичай охороняють стратегічно важливі об’єкти, замінять підрозділами збройних сил на час спецоперації. 

“Це дозволить поліції значно збільшити кількість озброєних патрулів у ключових місцях”, – цитує прем’єрку інформагенція AFP. 

Військові можуть бути присутніми для посилення безпеки на масових заходах, як-то концерти і спортивні матчі.

Востаннє рівень терористичної загрози у Великобританії був настільки високим у 2007 році, після того, як двоє чоловіків на палаючій машині в’їхали у термінал аеропорту в Глазго. Загалом у Великобританії є п’ять рівнів терористичної загрози – від “низького”, який означає вкрай низьку імовірність теракту, до “критичного”, який означає, що теракт може відбутися будь-якої хвилини. Ці рівні визначають британська розвідка MI5 та Об’єднаний центр аналізу тероризму (JTAC).

Як повідомлялося, поліція Манчестера назвала ім’я головного підозрюваного, у теракті в концерт-холі “Манчестер Арена”, який забрав життя 22 осіб, зокрема і кількох дітей. Ним є Салман Абеді. Відповідальність за теракт у Манчестері взяло на себе терористичне угруповання “Ісламська держава”. Правоохоронці підозрюють, що теракт організувала група осіб, яка може також готувати нові напади.