Наше здоров’я у наших руках

Як доглядати за своїм тілом та здоров’ям? Над даним питанням замислюються усі і не раз. Шукають способи для його підтримання і покращення. Всі будуть згідні, що з допомогою здорового способу життя цього можна досягти. 

Здоров’я, в деякій мірі, залежить і від нас і не від нас. Існує багато факторів, які впливають на здоров’я як позитивно так і негативно. А саме це здорове харчування, духовний розвиток, розумовий розвиток, емоційний розвиток, спосіб життя, навколишнє середовище, вплив негативних чинників, спадковість, медицина та інші. Всіма цими факторами ми можемо керувати самі. Єдине чого ми не можемо то це вплинути на навколишнє середовище. Так як жителям великих міст потрапляє менше свіжого повітря на відміну від сільських місцевостей. Якщо ми не вміємо впливати на навколишнє середовище, то інше все залежить від нас. Як кажуть все в наших руках.

Як це банально не звучало, але основними для збереження здоров’я є правила особистої гігієни, до якого нас привчають ще з самого дитинства. Тай заняття з фізкультури ніхто не відміняв. Фізичній культурі, в школі, потрібно надавати більшого сенсу, щоб діти більше рухались. А не так як на сучасному етапі, усі потопають в віртуальних та ігрових світах. Це також стосується і більш дорослих людей. Адже рух продовжує життя і покращує фізичний стан організму. Тим більше якщо ще в шкільні роки є фізкультура то вже в дорослому вона зникає і її потрібно змінити на споріднений культ, наприклад відвідини спортзалів або ж самостійно виконувати вправи в домашніх умовах. І можливостей для цього в ХХІ столітті безліч, хоч греблю гати, на будь який колір і смак. 30 хвилині фізичні навантаження в день стануть корисними для вашого здоров’я. Наприклад, коли в дорослому віці при сидячій роботі стануть в пригоді звичні непомітні справи, а саме пройтись сходами замість того щоб піднятись ліфтом, вийти раніше і пройти пару зупинок додому та інші.

Наступним важливим фактором є здорове і раціональне харчування. Наприклад в Америці часто люди вживають фастфуди, що призводить до ожиріння і це погіршує їх стан. Це також стає помітним і в Україні. Коли замість того щоб приготувати здорову їжу, люди замінюють її шкідливими продуктами.

А як зазначили деякі науковці, що 2/3 імунітету виробляється в кишківнику. Тому ми повинні дивитись за тим що потрапляє до нашого роту, а потім і до кишечника.

Ще одним фактором збереження здоров’я є стресостійкість. Ми маєм берегти свою нервову систему. Тому що в сучасному світі є багато негативу, який вдаряє кожну людину і робить її слабшою. А це також позначається на організмі людини. Бо як ви знаєте нервові клітини не відновлюються. Але для покращення свого психічного стану потрібно мати хобі, чи інше заняття, що допоможе нам розслабитись. Також є важлива підтримка сім’ї, родини і це покращує емоційний стан. Нам стає комфортніше коли ми відчуваємо себе в безпеці.

Також не потрібно забувати про спадковість, яка безпосередньо впливає на наш організм. Зараз часто можна почути що ті чи інші хвороби передались то від батька то від матері дитині. Але найгіршим є коли обоє батьків здорові, а в дитини виникла хвороба. А причинами є нерозумне доглядання за собою не тільки під час вагітності, але й протягом свого життя. Погані звички, такі як куріння, вживання наркотиків та алкоголю в великих мірах є головною причиною, яка пришвидшує імовірність захворювань майбутнього покоління. Із цього виходить інший фактор, а саме обсяг та якість медицини. Адже як тільки людина стикається з хворобою вона зразу ж звертається до лікарів. Порівняно з колишньою медициною то зараз вона стає сучаснішою з використання різних технік. Але й в ній є негативні сторони. Не всі спеціалісти є компетентними у своїй справі. Та й існують такі хвороби, які ще не в силі вилікувати.

Таких прикладів можна наводити безліч. Але головне постає, що якщо дотримуватись таких не хитрих правил, то можна досягнути бажаних результатів. Наприклад як старші люди в Китаї, які в свої 90 років займаються активною фізичною культурою і відчувають себе набагато молодшими. Як зазначає «Всесвітня організація охорони здоров’я» кожний фактор впливає на здоров’я людини по-різному і має свій відсоток. Тому за стовідсотковою системою фактори розділились так, спосіб життя займає 50%, спадковість 20%, стан навколишнього середовища 20% і обсяг та якість медичної допомоги 10%. Половину свого здоров’я ви можете зберегти і покращити самі, відповідальності лежить на нас самих. Так як передбачити спадковість, та бути впевненими в медичні допомозі ми не в змозі — то іншими факторами ви ще можете керувати.

Здоров’я — найважливіша складова життєдіяльності людини. Тому дбати про нього потрібно з особливим підходом і враховувати свої можливості, щоб не перестаратись.

Вікторія Вавшко