Росія починає будівництво Турецького потоку. Що це означає для України

Трубоукладальне судно Audacia компанії Allseas в четвер прийшло в район Анапи (РФ) і на даний момент встало на рейд поблизу російського берега. Про це свідчать дані глобальної системи позиціонування морських суден, передає Ліга.нет

Судно довжиною 225 м має динамічне позиціонування (точність його розташування в момент укладання труби забезпечується не якорями, а обертанням гвинтів); працює з 2007 року.

У четвер глава Газпрому Олексій Міллер доповів президентові РФ Володимиру Путіну про готовність у найближчі кілька днів почати будівництво морської магістралі. 

“Ми в поточний період часу повністю завершили всі підготовчі та мобілізаційні роботи. Повідомляємо вам про готовність протягом декількох днів розпочати морське укладання газопроводу”, – підкреслив Міллер.

Путін сказав: “Треба почати працювати”

“Є”, – відповів Міллер.

Нагадаємо, 6 грудня минулого року президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підписав закон про ратифікацію угоди з Росією за проектом газопроводу Турецький потік. 2 грудня 2016 турецький парламент прийняв закон про ратифікацію угоди з РФ за проектом будівництва трубопроводу Турецький потік. За ратифікацію документа проголосували 210 депутатів, сім – проти, шестеро утрималися.

Угода між урядом РФ і урядом Турецької Республіки було підписано 10 жовтня 2016 року в Стамбулі.

Проект газопроводу Турецький потік передбачає зведення чотирьох трубопровідних ниток і їх поетапне введення. Однак на сьогодні мова йде про будівництво тільки двох ниток: одну для місцевих споживачів, а другу – для європейських.

Вартість першої нитки газопроводу до Туреччини Газпром оцінював в € 4,3 млрд, всіх чотирьох ниток – в € 11,4 млрд. Очікувалося, що газопровід пройде по дну Чорного моря до Туреччини, а звідти буде продовжений до Греції. Проектна потужність потоку оцінюється 50-60 млрд кубометрів газу в рік.

Глава правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв в зв’язку з цим заявив: “Якщо будуть реалізовані проект Північний потік-2 і проект Турецький потік у варіанті двох ліній (…), то я припускаю, що по території України швидше за все взагалі не буде ніякого транзиту, що, я б припустив, зменшить вартість ГТС України приблизно раз в п’ять”.

Раніше МЗС Туреччини заявляв, що участь Турецької Республіки в проекті Газпрому не є недружнім кроком по відношенню до України.