​Сенат Нідерландів сьогодні голосуватиме щодо угоди про асоціацію Європейського союзу та України

Сенат Нідерландів у вівторок, 30 травня, голосуватиме щодо угоди про асоціацію Європейського союзу та України. Відповідне питання передбачене у порядку денному верхньої палати нідерландського парламенту, передає DW.

Підтримка Сенатом рішення щодо асоціації є важливою, позаяк парламенти усіх держав-членів ЄС повинні ратифікувати угоду про асоціацію, щоб вона набула чинності. Нагадаємо, що нідерландці висловилися проти асоціації ЄС-Україна під час консультативного референдуму 6 квітня 2016 року.

Як саме проголосують нідердандські сенатори, оглядачі не беруться прогнозувати, оскільки у нижній палаті парламенту після виборів, що відбулись у березні цього року, досі не сформовано коаліцію. Частина імовірних членів коаліції можуть висловитися проти асоціації. Переговори йдуть настільки складно, що їхня керівниця Едіт Шипперс 29 травня відмовилася керувати цим процесом далі, пише видання Politico.

У переговорах щодо формування коаліції беруть участь передовсім “Народна партія за свободу і демократію”, “Християнсько-демократичний заклик” і “Демократи 66”. Вони мають залучити до коаліції щонаймеше ще одну політичну силу, оскільки у цілому кожна з партій на виборах мала невисокі результати.

Спроби залучити до коаліції партію “Зелені ліві” наразилися на провал через занадто великі розходження політичних програм з цією політсилою, пише інформагенція AFP. Також не вдались переговори з партією “Християнський союз”. Нині потенційні члени коаліції розглядають інші варіанти, зокрема Соціалістичну партію.