Шампури. Які вибрати

Почнемо з того, що, якщо ви свій вибір зупинили на металевих шампурах (а нагадаємо, що бувають і дерев’яні), то обов’язково переконайтеся, що вони зроблені з харчової нержавіючої сталі. Ця вимога безпеки: метал, на якому готується їжа, не повинен ржавіти і окислюватися від зіткнення з їжею

За формою профілю металеві шампури бувають плоскі, а також у вигляді півкола, кола, куточка, спіралі. Але вибирати треба, керуючись не естетичними уподобаннями.

Майте на увазі, що круглі шампури важко фіксуються в потрібному положенні при готуванні, ковзають, що призводить до нерівномірного прожарення м’яса.

На відміну від круглих, профільні шампури, по-перше, добре фіксуються в потрібному положенні, а по-друге, і не дають м’ясу провертатися.

Добре, завдяки своїй формі, тримає оброблювані навогні продукти «куточок»: вони не крутяться навколо осі шампура при його перекиданні, вперто залишаючись в одному і тому ж положенні. Шампури в формі куточка краще підходять для смаження риби, овочів та інших м’яких продуктів.

Найбільш поширені плоскі шампури. На них легше нанизувати жилаві шматки м’яса. Без особливих проблем відмиваються. Недолік: плоскі шампури фіксуються тільки в двох положеннях – «вид» зверху і знизу. 

Лезо шампура має закінчуватися гострим наконечником – на такий легше нанизується м’ясо. Краще ширший – шматки будуть надійніше триматися на стрижні,прожарюватись не будуть звалюватися в вогонь. 

Розмір шампура має значення і з гастрономічної точки зору. Точніше, від робочої довжини шампура залежить кількість шматків м’яса, які будуть нанизані на нього, одночасно присмажуючись. Справа в тому, що при нанизуванні м’яса на шампур, треба враховувати наступне: щоб по краях обсмажуватись, шматки м’яса повинні бути в стикові. Але притискатися один до одного повинні в міру: м’ясо повинно дихати, інакше буде не смажитися, а пектись.

Також радимо при виборі шампурів звертатись до спеціалістів. Інтернет-магазин Stream-Market пропонує величезну їх кількість. Доставка по всій Україні. Звертайтесь – http://stream-market.com.ua/shampura.