​Свято трійці: звичаї та обряди

Це свято дуже давне. Його коріння виходять з часів Старого завіту. 

Саме в цей день на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа, зійшов Святий Дух, який і символізує триєдність Бога. З цього дня Бог послав апостолам дар розмовляти різними мовами. І саме цей день вважається Днем народження Церкви. Традиції святкування Трійці древньоязичницькі і християнські тісно переплетені між собою і мирно співіснують по сьогоднішній день.

Трійцю святкують три дні. Господині до неї дуже ретельно готуються: наводять в будинку чистоту, прикрашають житло свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами і травами, що символізує процвітання і новий життєвий цикл. Субота перед святом є поминальним днем. Люди в храмах ставлять свічки за упокій померлих родичів. Особливо моляться за тих, хто помер передчасною смертю, вважаючи їх жертвами русалок. До свята жінки печуть пироги, готують м’ясні та рибні закуски. У деяких регіонах в цей день фарбують яйця в зелений колір. 

Трійця завжди вважалася дівочим святом. Дівчата плетуть вінки, опускаючи їх у річку для ворожіння. Потім вони йшли в ліс гуляти. До цього дня пекли коровай і роздавали його в лісі незаміжнім дівчатам. Ці шматочки сушили і берегли до весілля, замішуючи потім сухарі в тісто для весільного короваю. Вважали, що вони принесуть їм у нову сім’ю благополуччя і любов.

Також на Трійцю для збереження сімейного щастя готували особливу яєчню. Для цього брали для неї 2 яйця, знесених куркою в четвер, що символізували подружню пару. Жарячи блюдо на круглій сковороді, господиня наговорює на нього молитву.

В народі багато розмов ходить про те, чого не можна робити на Трійцю. Багато заборон викликають посмішку, адже вони пов’язані з язичництвом і не мають ніякого відношення до святого свята. Кажуть, що на Трійцю не можна виконувати фізичну роботу, а також прибирати будинок, шити або затівати велике прання. Подібна діяльність не є гріховною, але вважається, що побутова метушня не повинна відволікати нас від головної суті свята.

Молодих батьків цікавить питання про те, чи можна хрестити свою дитину на Трійцю. Певних заборон на водохреще дитини у цей день немає, але з-за того, що у церкві відбуватимуться святкові служби важливу процедуру можуть перенести на більш відповідний період. Тому краще відразу планувати хрестини не на свято Трійці.

Лілія Чижевська