Трамп звільнив директора ФБР

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп у вівторок, 9 травня, звільнив директора Федерального бюро розслідувань (ФБР) Джеймса Комі, пише DW.

У своєму листі до керівника ФБР президент США наголосив, що погоджується з висновком міністерства юстиції країни щодо того, що Комі більше “не в змозі ефективно керувати бюро”, і що відомству необхідний новий очільник, щоб відновити довіру до нього.

Як повідомили у Білому домі, Трамп прийняв це рішення на підставі рекомендації міністра юстиції США Джеффа Сешнса і його заступника Рода Розенстайна. Адміністрація президента США опублікувала меморандум міністерства юстиції за підписом Розенстайна, у якому, зокрема, засуджується рішення Комі щодо закриття справи проти колишньої державної секретарки США Гілларі Клінтон.

56-річний Джеймс Комі був запропонований на посаду глави ФБР попереднім президентом США Бараком Обамою у 2013 році терміном на 10 років. Звільнення директора ФБР президентом США відбувається вдруге в історії країни – у 1993 році тодішній президент Білл Клінтон звільнив директора ФБР через звинувачення у порушенні етичних норм.

Нагадаємо, у березні 2017 року ФБР вперше офіційно підтвердило, що воно почало розслідування можливого впливу Росії на президентську кампанію в США в 2016 році і можливих зв’язків передвиборного штабу Дональда Трампа з Кремлем. 3 квітня Комі заявив, що Росія продовжує втручатися у внутрішню політику США.