У Малині підвищують ціну на воду до драконівської межі

Питання вартості води останнім часом є, без перебільшення, одним із найактуальніших для жителів Малину. Кілька місяців тому громадські активісти зібрали підписи малинчан проти підвищення тарифів на воду і разом із відповідними зверненнями надіслали їх меру міста Олексію Шостаку, директору ТОВ «Малин Енергоінвест» Миколі Корнійчуку, губернатору Житомирщини Ігорю Гундичу, директору Банкнотно-монетного двору НБУ Сергію Іванюті та Президенту України Петру Порошенку. 

Нещодавно активісти отримали відповідь з Адміністрації Президента, Житомирської ОДА і Банкнотно-монетного двору. 

З Адміністрації Президента України надійшла відповідь, яка складалася лише з одного речення: «Повідомляємо, що звернення громадських організацій Житомирської області щодо необґрунтованої, на думку авторів звернення, тарифної політики виробничого підприємства Банкнотно-монетного двору Національного банку України стосовно послуг з водовідведення, що надаються споживачам м. Малина, надіслано для розгляду, згідно з компетенцією до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Національного банку України та Житомирської обласної державної адміністрації».

Ще лаконічнішу відповідь отримали від Житомирської ОДА: «Ваше звернення, яке надійшло від облдержадміністрації, відповідно до ч.3 ст.7 Закону України «Про звернення громадян» надіслане для розгляду Малинській міській раді, звідки Ви отримаєте відповідь про результати розгляду порушеного питання».

Малинська міська рада звалила відповідальність на директора ТОВ «Малин Енергоінвест», котрий, у свою чергу, повідомив про те, що Банкнотно-монетний двір НБУ не надав економічного обґрунтування нової ціни на водовідведення, яка впливає на тариф за воду для населення.

Відповідь Банкното-монетного двору НБУ була інформативнішою. Зокрема, в ній ішлося про те, що Національний банк України жодним чином не впливає на порядок формування та затвердження тарифів на послуги з централізованого водовідведення у Малині. «Вирішення цих питань відноситься до виключної компетенції ліцензованого надавача послуг з централізованого у м. Малині ТОВ «Малин Енергоінвест» та виконавчого комітету Малинської міської ради Житомирської області, до повноважень якого сьогодні відноситься питання затвердження тарифів на послуги централізованого водовідведення у м. Малині», — йдеться у повідомленні.

Однак найцікавішою була відповідь на депутатське звернення народного депутата України Павла Дзюблика, копія якого була надана як додаток. У ній повідомляється, зокрема, про те, що потужність очисних споруд Фабрики банкнотного паперу під час спорудження у 1994 році складала 13,3 тисяч м3/добу. На сьогоднішній день, такі потужності є значно незавантаженими (3,6 тисяч м3/добу) і є економічно затратними. Окрім цього, в останні роки склалася тенденція щодо зменшення споживання послуг з очищення стічних вод міста: 2014 рік — 1,0 млн. м3, 2015 рік — 923,7 тис. м3, 2016 рік — 751,0 тис. м3. І тому основною причиною зростання рівня витрат на послуги з очищення стоків є зниження завантаження потужностей очисних споруд. Згідно з повідомленням, Національний банк України за минулі роки фактично здійснював покриття повних витрат на цих послугах за власний рахунок.

«На нашу думку, питання встановлення тарифів на послуги з централізованого водовідведення для населення (складовою яких є скорегована ціна на очищення стічних вод) мало б вирішуватися спільно ТОВ «Малин Енергоінвест» з Малинською міською радою, — йдеться у відповіді. — Так як, згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги» у разі встановлення органом місцевого самоврядування тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні, що унеможливлює отримання прибутку, орган, який їх затвердив, зобов’язаний відшкодувати з відповідного місцевого бюджету виконавцям різницю між встановленим розміром тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг».

Ось такі відповіді отримали громадські активісти на свої звернення. Не будемо їх коментувати, «задовільність» та «обґрунтованість» відповідей залишимо на розсуд читачів. Залишається без відповіді запитання: чи подужають всі малинчани сплачувати «драконівські» тарифи за воду, виходячи з економічно-обгрунтованих можливостей сімейного бюджету кожної родини?

Джерело: Малин інформ