​Українська вишита сорочка, або як змінювали 150 років культуру України

Україна заслуговує на те, щоб кожний громадянин, хто живе на її найбільших в Європі просторах, поважав її традиції та культуру, яку, нажаль, усі, хто лиш бажав, перекреслювали, спалювали і переписували з книжками століття та десятиліттями роблячи постійно людей необізнаними.

Як казав Олександр Довженко: «Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців».

Техніка вишивання хрестиком не є українською технікою. Дану техніку також називають брокарівською або мильною. Чому так? Читайте далі роз’яснення, яке ми отримали, щоб розповісти Вам, від Національного Музею. Вишивка хрестиком, яку багато хто вважає традиційно українською, завезена до України лише у XIX столітті з появою компанії Brocard, яка працювала у Москві і використовувала для збільшення продажу своєї парфюмерії роздруковані зображенням примітивних схем-вишивок. Тому цю вишивку називають «брокарівською» або «мильною». Більша половина фондів музейних закладів наповнювалася цими виробами, а відтак впродовж багатьох років втрачалася самобутність тисячолітньої української культури.

Зокрема, 150 останніх років Москва і її оточення робили все можливе, щоб знищити культуру, історію, традиції України. Прийшов час зупинити цей процес. І це не має політичного підтексту, це констатація історичної правди. Вишивайте та одягайте справжні українські вишиті сорочки, а не ті, що створені технікою хрестик за «брокарівськими» схемами, які з Москви поширювали «как большое искусство» лише за 1 копійку у 1800-х роках, як додаток до мила і одеколона.

Про загрозу масового поширення такого стилю попереджали багато діячів культури початку XX ст. і наполягали на необхідності пропагування суто народних традицій вишивання. Відомий вчений, збирач і дослідник народного мистецтва, перший директор відкритого у 1899 році Київського міського музею старожитностей і мистецтв М. Біляшівський з гіркотою відзначав, що найбільш вживаним способом вишивання стає хрестик, який поширився завдяки численним виданням усякого роду альбомів “малоросійських узорів”, які нічого спільного з народними українськими орнаментами не мають, а тому слід зовсім виключити з ужитку узори, вишиті хрестами, і звертатись до найдавніших традицій.

Деякі з українських швів, технік вишивання: перебір, штапівка, гладь, позад голки, соснівка, мережка, стебелевий шов, змережування, шабак, розшивка, обметування, зубцювання, підбублювання, низинка, занизування, поверхниця, кафасор, двобічна шпатівка, зерновий вивід та багато інших.

Українська Сорочка – це святкове, а не буденне вбрання. У будень українці носили так звані «буденки» – непримітні сорочки, а на свята вдягали інші, заможно вишиті. Сорочка наносилася передусім з сакральною метою, як оберіг, захищаючи частини тіла, незакриті одягом. Вишиті сорочки від початку створювались як ритуально-обрядові.

Українські орнаменти у вишивці – це складна система, яка компонується з різноманітних елементів, знаків, символів, де кожен має свою енергетику. Але взаємодіючи між собою, вони створюють енергетичну картину.

Полотняні криптограми, котрі зуміли зберегти та донести до наших днів українські жінки, містять коди, ключі до розуміння того за якими законами Творець збудував цей світ. Ті коди, ключі, що їх наносили на тканину, завдяки лініям, знакам та кольорам допомагали людям спілкуватися із світовим невидимих, населеним різноманітними духами. Ці духи, що належать до чотирьох стихій – Вогню, Повітря, Землі і Води.

Вишивка української сорочки та рушника може займати від декількох тижнів до двох років – залежно від складності технік.

До уваги житомирян!

Оголошуємо старт набору у Школу Української Вишивки – Зв’язок Українських Поколінь на 2017-2018 роки. Навчання у Школі є безоплатним (без жодних членських внесків). Термін навчання – 8 місяців. Ми не навчаємо техніці вишивки хрестиком, яка не має жодного відношення до культури нашої держави, а навчаємо вишивати старовинними українськими техніками, які крізь століття дійшли до наших часів, але багатьма не розвивалися. Тому і маємо ситуацію, коли люди одягаючи принтерні чи машинні базарні вироби вважають, що ці вироби є українськими. Ми розчаруємо таких людей, адже такі вироби не містять в собі культури України.

Отож, якщо маєте бажання відкрити для себе справжній світ української вишивки, здобути практичні навички і вишити сорочки та рушники і проживаєте у Житомирі, не зволікайте, телефонуйте – 0680533307. Ми встановлюємо дві основні умови відбору людей у команду Школи Української Вишивки: 

1. Ваше непереборне бажання розвиватися і пізнавати культуру України. 

2. Відродження і подальше продовження українських традицій у Вашій родині.

Громадська організація “ХХІ покоління” Молодіжний Актив Розвитку Житомирщини Школа Української Вишивки в Житомирській області