Викладач Колумбійського та Єльського університетів прочитав для житомирських студентів лекцію про мову

17 травня в ЖДУ імені Івана Франка приїхав відомий мовознавець, журналіст, викладач української мови в Колумбійському та Єльському університетах США Юрій Шевчук. Про це повідомляють в прес-службі “Свободи”.

Він прочитав студентам та гостям університету лекцію «Мова і війна в Україні сьогодні».

За його словами, саме мова історично визначала модерну націю:

«Перша модерна нація оголосила під час Французької революції новий принцип самоідентифікації не за релігією, не за територією, як було до того, а за спільністю цінностей, яких тоді було названо три: Liberté, Е́galité, Fraternité (Свобода, Рівність, Братерство). Це була політична нація, для якої етнічні, релігійні, станові ріжниці не мали значення за умови, що поділялися ці три цінності», – зазначив він.

«Зараз ми чуємо, що українську мову слід виключити з ознак визначальних для української політичної нації як атавізм. Але ми забуваємо, що тоді ці три слова було сказано французькою мовою, французами, для французів і тих, хто французьку розумів. У тих трьох словах мова не була названа експліцитно, відкрито, прямо, але вона була завжди присутня, поза нею ці цінності немислимі для французів. У кожній політичній нації мова завжди присутня як її перший означник. Чому ж не так у нас, в Україні?», – наголосив Юрій Шевчук.

Також присутні мали можливість обговорити тему системи символічного насильства у мовній ситуації в Україні та мовну ситуацію під час війни нині.