Як на Житомирщині відзначать роковини Великого терору тридцятих

Затвердження  план заходів у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937- 1938 років.

Про це йдеться в розпорядженні голови ОДА за 5 травня.

Дата – 21 травня.

“Відповідно до ст.ст. 6, 39, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Указу Президента України від 23.03.2017 № 75 «Про заходи у зв‘язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937–1938 років» та з метою гідного вшанування пам‘яті жертв терору, донесення до українського суспільства та світової спільноти об‘єктивної інформації про злочини, вчинені у ХХ столітті комуністичним тоталітарним режимом на території України, а також сприяння в утвердженні в суспільстві ідеалів гуманізму“, – йдеться в документі.

Читайте також: Політичні репресії 1920-1980-х та проблеми формування національної пам’яті від Історичної правди

План

1. Провести у м. Житомирі, районних центрах, центрах об’єднаних територіальних громад, інших населених пунктах області меморіальні заходи з хвилиною мовчання та покладанням траурних вінків і квітів за участю представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськості, громадських об’єднань, духовенства, засобів масової інформації.
Управління культури облдержадміністрації,
управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації,
райдержадміністрації, міськвиконкоми (за згодою), об’єднані територіальні громади (за згодою)
21 травня 2017 року
2. Ужити заходів щодо належного впорядкування місць поховань, пам‘ятників, пам‘ятних знаків жертвам Великого терору – масових політичних репресій 1937–1938 років, інших злочинів, вчинених комуністичним тоталітарним режимом проти Українського народу.
Управління культури облдержадміністрації,
управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації,
райдержадміністрації, міськвиконкоми (за згодою), об’єднані територіальні громади (за згодою)
до 21 травня 2017 року
3. Створити та оновити тематичні виставки і експозиції в бібліотечних та музейних закладах області.
Управління культури облдержадміністрації
травень 2017 року
4. Провести роботу з поширення інформації про політичні репресії в Україні, інші злочини, вчинені комуністичним тоталітарним режимом проти Українського народу.
Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
травень 2017 року
5. У загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах області провести тематичні заходи, зокрема години скорботи, пов‘язані із роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років, виховні години з ушануванням пам‘яті жертв репресій.
Управління освіти і науки облдержадміністрації, райдержадміністрації, міськвиконкоми (за згодою), об’єднані територіальні громади (за згодою)
21 травня 2017 року
6. Забезпечити належне медичне та санітарно-епідеміологічне супроводження заходів, пов’язаних з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937–1938 років.
Управління охорони здоров’я
облдержадміністрації, райдержадміністрації, міськвиконкоми (за згодою), об’єднані територіальні громади (за згодою)
21 травня 2017 року
7. Рекомендувати релігійним організаціям області провести поминальні молебні за жертвами масових політичних репресій 1937-1938 років.
Управління культури облдержадміністрації
21травня 2017 року
8. Сприяти у розміщенні в засобах масової інформації області тематичних матеріалів та широкому висвітленні заходів у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років в Україні, підготовці циклу тематичних теле- та радіопередач.
Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, райдержадміністрації, міськвиконкоми (за згодою), об’єднані територіальні громади (за згодою)
травень 2017 року