За подвійне громадянство своїх людей мають відповідати лідери політсил – Розенблат

Має бути політична відповідальність людей, які приводять до влади, до Верховної Ради, людей з подвійним громадянством. І це не виборці – Артеменко пройшов по списку. Має бути політична відповідальність тих, хто обирають цих людей у свої списки.

Таку думку в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK висловив Борислав Розенблат, нардеп фракції БПП.

Має йтися, за словами обранця, про керівників політичних сил, які приводять у своїх списках з подвійним громадянством, 

«От кажуть, що за Артеменком прийде людина Ахметова. То хто в цій партії сьогодні? З яких політичних сил приходять ці люди, за якими критеріями їх підбирають?

З трибуни сьогодні звучала репліка (натяк на лідера Радикальної партії Олега Ляшка, – ред.), мовляв, хто не проголосує, той сякий-такий. Треба було вийти на трибуну, вибачитись перед українським народом, що провів до Ради людину з подвійним громадянством», – обурився пан Розенблат.

Інші гості студії відзначили, що так потрібно зробити з кожною фракцією, зокрема із БПП, до якої входить і Борислав Розенблат.

«А ті, в кого є подвійне громадянство, що їм робити у такому випадку?», – перепитав обранець.

«Починати з того, що здавати свій мандат, позбуватися повноважень, якщо це посадовець, і йти з посади. А далі будемо розбиратися, що і як», – відповів колега Розенблата Ігор Гузь.

Також Борислав Розенблат пояснив, чому голосував за зняття депутатських повноважень із вже екс-колеги Андрія Артеменка. 

«Я проголосував, бо за законодавством негромадянин України не має права бути депутатом Верховної Ради. Це колізія. Але хочу сказати, що ми ретельно вивчали це питання, і коли я побачив норми законодавства, то підтримав це питання», – відзначив обранець.

Борислав Розенблат акцентував, що він категорично проти вибірковості.

«Але у 2014 чи 2015 році, коли ми обирали уряд, багато людей приїхали з інших країн світу. Ми їм давали громадянство – але вони не складали паспорти, працювали міністрами фінансів, охорони здоров’я, будучи водночас громадянами інших держав», – нагадав депутат Верховної Ради.