Житомиряни отримали нові платіжки за газ, чому така нова ціна

Рішення уряду про новий порядок формування вартості газу вступило в силу 1 квітня поточного року.

Разом з тарифом на розподіл і транспортування і з урахуванням ПДВ ціна газу для населення Житомирської області складе 6,9579 грн за кубометр.

“Платіжки ми за березень не друкували. У нових платіжках вартість газу для населення збільшилась на 7 копійок. В гривневому еквіваленті для житомирянина, якщо він споживає в середньому 20-80 метрів кубічних, підвищення ціни на 7 коп буде прийнятним”, – так каже В’ячеслав Тарасов, директор ТОВ ” Житомиргаз ЗБУТ”.

У структурі нової ціни газу 70% припадає на виручку державної групи «Нафтогаз України». Ще 17% становить податок на додану вартість. Торгова націнка для компаній, на яких покладено спеціальні зобов’язання (ПСО) із газозабезпечення населення, обмежена 2,5% від оптової ціни газу для цієї категорії споживачів. У Житомирській області функції ПСО виконує ТОВ «Житомиргаз Збут». Постачанням газу населенню може займатися будь-яка компанія з відповідною ліцензією. Але встановлена досі торгова націнка не зацікавила жодного з незалежних постачальників Житомирської області. Адже такий постачальник несе ризик несвоєчасних розрахунків споживачів, і в рамках ПСО повинен забезпечити роботу сервісів для своїх клієнтів, надати рахунки на оплату, оплатити банківську комісію за прийом платежів.

“Саме в забезпечення цих послуг і ввійшли ці 7 копійок“, – зазначив він.

При цьому, Тарасов зазначає, що якщо б споживач опалювався електроенергією, йому б це коштувало більш ніж вдвічі дорожче 

“Якщо 1 куб газу перевести в 1 кіловат годину, то 1 куб газу на ціну 1 кіловата електроенергії складає 16 кіловат електроенергії, тобто газ більш ніж у 2 рази дешевший за вартість електроенергії”, – сказав В’ячеслав Тарасов.