Біологи створили “ембріон” зі стовбурових клітин

Вчені з Кембриджського університету першими в світі виростили в пробірці аналог зародка миші за допомогою двох типів ембріональних стовбурових клітин.

Фахівці з біології розвитку з Кембриджського університету вперше змогли точно відтворити процеси, що відбуваються з ембріоном ссавця при його прикріпленні до стінок матки. Експеримент проводили не на справжніх зародках, а на ембріоїдах- структурах, вирощених з ембріональних стовбурових клітин мишей. 

Для створення ембріоїдів вчені використовували два типи стовбурових клітин – ембріональні (ЕСК) і клітини трофобласта (ТСК). З ЕСК в ході розвитку виходить тіло зародка, а з ТСК утворюється трофобласт – структура, що зв’язує ембріон зі стінкою матки і формує плаценту. Обидва типи стовбурових клітин спочатку вирощували на тривимірних каркасах – скаффолдах – окремо один від одного. Потім культури ЕСК і ТСК з’єднували. Вони зросталися разом, формуючи ембріоїдів – аналог зародка, прикріплений до скаффолду, як справжній ембріон до стінки матки.

У ряді випадків дослідники генетично модифікували ЕСК і ТСК так, що в них не вироблялися ті чи інші сигнальні речовини. Вчені хотіли з’ясувати, які молекули відповідають за самозборку ембріоїдів з двох типів клітин. Виявилося, що найбільш важлива для цього робота каскаду біохімічних реакцій під назвою Nodal. Вона керує формуванням різних структур зародка, починаючи з кісток і закінчуючи нервовою системою. Судячи з усього, Nodal також “змушує” клітини ділитися несиметрично і настільки ж асиметрично виділяти інші сигнальні молекули, що визначають форму розвивтку зародкових структур.

Робота кембриджських учених показала, що стовбурові клітини зародків здатні самостійно збиратися в повноцінний ембріон і формувати позазародкові тканини для кріплення до стінок матки під дією біохімічного шляху Nodal. Подальша розшифровка молекулярних механізмів цього процесу дозволить зрозуміти, як відбувається імплантація зародка в стінку матки, і, ймовірно, виявити ряд причин ранніх викиднів.

Секрет довголіття та молодості знають у «SmartCell». Підрозділ інституту кріобанк пропонує передові методики кріоконсервування. Усі деталі за посиланням –  http://smartcell.com.ua/service/cryobank/.