Канікули та діти

У дитинстві нас страшенно дратують нескінченні мамині поради. Але коли у нас з’являються діти, ми починаємо вести себе, як наші батьки. Нервуємо через дітей і не віримо, що вони впораються з відповідальністю.

Що потрібно запам’ятати і чому навчитися, щоб впоратися зі страхом і відпустити надконтроль?

Страх – це нормально

Страх, як і любов, абсолютно невіддільний від безпосередньої ролі батьків. Якщо він розумний, то він здатний захистити дитину, уберегти його від небезпеки, а також транслювати поняття про ризик: з його допомогою малюк розуміє, що не треба висовуватися занадто сильно з вікна або не варто пхати пальці в розетку.

«Саме те, що дитина розвиває здатність до виживання, і викликає підвищений батьківський страх», – пояснює психолог Микола Бянчук. При цьому вік дитини абсолютно не грає ролі. Головне питання як і раніше пов’язаний з відносинами «батько-дитина», будь це немовля чи підліток. Змінюється об’єкт страху, а не його природа.

Час експериментів

Під час канікул щоденні звички змінюються, з’являється набагато більше часу і можна досліджувати нові горизонти. Наприклад, син хоче зайнятися серфінгом, а дочка мріє піти з друзями в похід на пару днів. Почувши це, батьки починають турбуватися і дратуватися. Працюючі тата і мами вже заздалегідь очікують появи проблем і неприємностей, пов’язаних з планами дітей.

Літні канікули – напружене, активний час. У відпустці у вас є можливість продемонструвати свою любов і близькість до дітей. Але не завжди бажання батьків збігаються з бажаннями дітей, через це літні канікули можуть перетворитися на низку сварок і розчарувань.

«Кидландия» – детский парк профессий в Киеве.

Відпускати віжки

Батьки повинні, з одного боку, розлучитися з ідеєю ідеального дитини, щоб дізнатися його реального, а з іншого боку – розшифрувати йому поняття небезпеки.

«Справжніх небезпек не так багато, – уточнює психотерапевт Карина Федишина, – потрібно вміти оцінювати їх, виходячи з віку дитини».