Малин опинився під загрозою відключення водопостачання

У середу на своєму сайті прес-служба ТОВ «Малин Енергоінвест» повідомила, що 8, 9 та 10 червня 2017 року буде проводитись профілактичне хлорування водогінної мережі по вулицях: Огієнка, Машинобудівників, Древлянська, Міщенка, Кучевського, Чернишевича, Жукова, Косарєва. Водою для питних потреб у цей період користуватись забороняється.

Факт має місце, але загроза припинення подачі води у мережу міста криється не в хлоруванні мереж, а як пише сайт МалинІнформ, в зовсім в іншому. 

Першого червня 2017 року від Національного банку України Банкнотно-монетного двору надіслав офіційний лист-попередження. Його отримали — ТОВ «Малин Енергоінвест», Виконком Малинської міської ради, Житомирська облдержадміністрація, Управління ДСНС в Житомирській області, Управління екології Житомирської ОДА, ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області:

«Попередження

Про відключення комунальних каналізаційних мереж міста Малин від мереж приймання стічних вод на очисні споруди Фабрики банкнотного паперу БМД НБУ»

У попередженні наводяться причини, зокрема, — відсутність договору на 2017 рік між банкноткою та Енергоінвестом на послугу з приймання та очищення комунальних стічних вод міста Малин.

Далі:

«…У зв’язку із відсутністю договору на приймання комунальних стічних вод з ТОВ «Малин Енергоінвест» та безпідставним ухиленням останнього від його укладення, повідомляємо про відключення з 24.00 8 червня 2017 року ТОВ «Малин Енергоінвест» від мереж приймання стічних вод (каналізації) на очисні споруди Фабрики банкнотного паперу БМД НБУ.

Відповідальність за можливі аварії, травматизм, пошкодження обладнання, негативні вплив на навколишнє природне середовище та наслідки для жителів місцевої громади повністю покладається на керівництво ТОВ «Малин Енергоінвест» та органи місцевого самоврядування Малинської міської ради.

Просимо в межах компетенції вжити заходів щодо запобігання негативних наслідків відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України.

Представник НБУ, генеральний директор Банкнотно-монетного двору С.В Іванюта».

Отже, виходячи з листа, Малин на межі екологічної катастрофи. Адже, якщо буде припинено приймання каналізаційних стоків, потрібно припинити і подачу води у мережі — в іншому разі місто потоне в нечистотах за короткий проміжок часу.

Журналіст звернувся за коментарем до директора ТОВ «Малин Енергоінвест» Миколи Корнійчука.

— Лист від Національного банку, дійсно, серйозна загроза екологічної катастрофи для Малина, у разі, якщо дійсно банкнотка відключить нас від приймання стічних вод. З цього приводу, одразу після отримання такого листа, я ініціював засідання комісії з представниками обох сторін переговорів. Під час обговорення питання, попросив, щоб внесли в протокол засідання комісії мою пропозицію: у разі, якщо банкнотка припинить приймання комунальних стоків, так само вдіє і Енергоінвест — припинить їх подачу. А для уникнення катастрофи вже зараз необхідно терміново відновити роботу карти (спеціальна площадка для приймання стоків), яка діяла в місті на території паперової фабрики до спорудження банкнотки і її очисних. Ця карта принаймні на кілька днів могла врятувати ситуацію в разі чого.

— Можливо, треба попередити людей, щоб запасалися водою?

— Ми мали намір розклеїти об’яви на під’їздах — що можлива зупинка подачі води. Але, по-перше, в оголошенні всього людям не опишеш і не поясниш, і ці об’яви спровокували б неабияку напругу серед малинчан.

Тому користуючись нагодою, хочу звернутись через газету, щоб жителі Малина були готові і до такої ситуації, що, прокинувшись вранці, води не буде у всьому місті. На жаль, треба бути готовим до цього, хоча важко усвідомити, що керівництво банкнотки піде на такий кардинальний крок.

Крім того, якщо і припинимо подачу води, стоки все одно підуть — воду виливатимуть в каналізаційну мереж в будь-якому разі, тільки в менших об’ємах. Цей момент банкнотка теж може трактувати на свою користь — як несанкціоновані скиди комунальних стоків.

Тетяна Сорока, МалинІнформ